Αθλητικός Τουρισμός: Μια Πρόταση Ανάπτυξης για το Ν. Τρικάλων

Γράφει ο Αθανάσιος Κουστέλιος Υποψήφιος Βουλευτής με το Ποτάμι στην Π.Ε. Τρικάλων

Ένα από τα κύρια επιστημονικά μου ενδιαφέροντα ως καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  είναι η μελέτη και έρευνα στο τομέα του Αθλητικού Τουρισμού. Μέσα από την εφαρμογή σχετικών ερευνών και προγραμμάτων, τη μελέτη διεθνών και εθνικών ερευνητικών πορισμάτων διαπιστώνω ότι ο τουρισμός κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία και αποτελεί μια από τις πιο  γρήγορα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες. Υπολογίζεται ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια παράγουν παγκοσμίως περίπου 4,5 τρις δολάρια και απασχολεί περίπου 130 εκατ. εργαζόμενους  (World Tourism Organization, 2011).  Και για την Ελλάδα τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά αφού ο τουρισμός συνεισφέρει το 18% στο ΑΕΠ της χώρας, και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 900.000 άτομα (Γλυνιά, 2010). Για τη χώρα μας, ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία των ερευνών που προσδίδουν στον τουρισμό ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας στο προσεχές μέλλον. Συγκεκριμένα,  ο τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει 18δις από τα 50 συνολικά δις ευρώ κατά τα οποία θα μπορούσε να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία και να  συμβάλει  στην αποτελεσματική μείωση της ανεργίας καθώς μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον 220.000 θέσεις εργασίας.

Ο Αθλητικός τουρισμός, μια μορφή του εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες έχει ήδη να επιδείξει σημαντικά οφέλη σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι σε μερικές χώρες  ο αθλητισμός  προσελκύει περισσότερο από το 25% των τουριστών. (www.tourism.gov.ph)

Θεωρώ ότι η περιοχή των Τρικάλων έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στις περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αναπτύξουμε σύγχρονες τουριστικές αναπτυξιακές πολιτικές καθώς επίσης να υλοποιηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πολιτικές αυτές που προτείνονται από διεθνείς φορείς υποστηρίζονται πλέον και από την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από την ανάπτυξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία προετοιμάζουν κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει τις αντίστοιχες πολιτικές.

 Η περιοχή μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί προς αυτή την κατεύθυνση.  Η δημιουργία αναρριχητικών πάρκων, η ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων, η δημιουργία μονοπατιών, η ανάπτυξη αθλητικών υποδομών αποτελούν μερικά σχετικά παραδείγματα. Σημαντική υποστήριξη σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να προσφέρει η συνεργασία των αρμόδιων φορέων με το  ΤΕΦΑΑ του Παν. Θεσσαλίας για την εξασφάλιση της σχετικής τεχνογνωσίας.