Έτος Τσιτσάνη το 2015

Υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ολόκληρο το 2015, στοχεύουν να αναδείξουν, παρουσιάσουν, εμφυτεύσουν, μελετήσουν, όλα όσα σχετίζονται με την προσφορά του Βασίλη Τσιτσάνη στο λαϊκό μας τραγούδι και τον εν γένει λαϊκό μας πολιτισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 και… στο διηνεκές.
Ήδη, εξάλλου, οι παλιές φυλακές μεταμορφώνονται σε χώρο, όπου θα φιλοξενηθούν οι δράσεις του Μουσείου Τσιτσάνη. Ένας χώρος που δεν θα είναι μια απλή παράθεση ιστορικών κειμηλίων ή τραγουδιών. Αλλά μια ενεργής διαδικασία μεταφοράς της γνώσης και της μουσικής εμπειρίας, της προσφοράς και της επίδρασή της στη μουσική, με το σήμερα, με τις νέες επιλογές στην τέχνη, με τις νέες μορφές έκφρασης. Περισσότερα για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα ανακοινωθούν λεπτομερέστερα συντόμως.

Παρουσίαση του βιβλίου «Τσιτσάνης: Αιώνιος καλπασμός»

Η έναρξη των εκδηλώσεων για το έτος Τσιτσάνη ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάνη «Τσιτσάνης: Αιώνιος καλπασμός» το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 με δέουσα μεγαλοπρέπεια στο αμφιθέατρο τού Μουσείου της Ακρόπολης, με συντονιστές τον Αλέξη Κωστάλα και τη Σοφία Σπυράτου.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης στο λαϊκό μας τραγούδι, τιμήθηκε άλλη μια φορά, με ένα βιβλίο σημαντικής εκπόρευσης: από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο «Τσιτσάνης: Αιώνιος καλπασμός», ως μια συμβολή στην έρευνα για το «φαινόμενο» αυτό της μουσικής. Με στοιχεία, ο κ. Λιάνης παρουσιάζει πτυχές από τη ζωή του Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις.
Στην εκδήλωση, παρίστατο μετά από πρόσκληση κι ο Δήμος Τρικκαίων, διά δύο αντιδημάρχων. Της κ. Βασιλένας Μητσιάδη (τομέας πολιτισμού) και του Χρυσόστομου Κυρίτση (τομέας δημοσίων σχέσεων). Η πόλη των Τρικάλων δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίαση αυτή, ανέφερε, εξάλλου, ο συγγραφέας.