Έντονη αντίδραση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα από Αγοραστό και Παπαστεργίου

Έξαλλοι είναι για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στη υποχρεωτική μεταφορά  των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός όσο κι ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Σε δήλωσή του ο κ. Αγοραστός αναφέρει τα ακόλουθα: Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί  συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σ’ αυτά…).

Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους  της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες.

Οι περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν και συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια γιατί για εμάς πάνω από όλα είναι η πατρίδα και οι Έλληνες.

Από καιρό είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο, είχαμε προειδοποιήσει τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος όμως παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, σήμερα απώλεσε και τα τελευταία αποθεματικά αξιοπιστίας.

Η πράξη αυτή θίγει την συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική  αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα συγκαλείται έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Δήμαρχος Τρικκαίων: Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο

Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου ο οποίος μετέβη στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε σύσκεψη της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμος Τρικκαίων δεν είναι από τους Δήμους που έχουν τεράστια αποθεματικά. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 20 περισσότερο οικονομικά «δυσκολεμένους», κατά τον κ. Παπαστεργίου, Δήμου της χώρας. Τα λεφτά αυτά που είχε ήταν για να γίνουν κάποιες μικροπερεμβάσεις (ασφαλτικά κ.α.). «Ακόμη κι αυτά τα λίγα χρήματα τώρα πρέπει να τα καταθέσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδας».

Δεν πρόλαβε ο Δήμος να εισπράξει κάποια χρήματα από τη ρύθμιση των οφειλών. «Δεν είναι δυνατό να μαζεύουμε ευρώ, ευρώ όσα χρήματα μπορούμε με μεγάλη οικονομία και να έρχονται να μας παίρνουν αυτά τα λίγα χρήματα που έχουμε. Μας καλούν να δώσουμε δάνεια από αυτά που δεν έχουμε» λέει ο κ. Παπαστεργίου.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτησή του στο facebook όπου αναφέρει “ΠΝΠ (PNP στην πληροφορική) = Plug and Play. Υλικό σε υπολογιστές που αναγνωρίζεται και λειτουργεί άμεσα
ΠΝΠ στην… σύγχρονη Ελλάδα = Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ρύθμιση… που αναγνωρίζεται και λειτουργεί άμεσα (!!!) με την οποία η κυβέρνηση “βουτάει” τα χρήματα Δήμων και Περιφερειών και τους βουλιάζει ακόμη περισσότερο στο βούρκο που κινούνται τα τελευταία χρόνια. Κατά τα άλλα βέβαια Υπουργεία και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί μας πιέζουν να καταθέσουμε επιχειρησιακά σχέδια με ορίζοντα 5ετίας ενώ δεν ξέρουμε τί μας ξημερώνει αύριο, να τηρούμε απαρέγκλιτα προϋπολογισμούς, να φέρουμε ευθύνη για οτιδήποτε κινείται σε υπέδαφος, έδαφος και αέρα των Δήμων μας, χωρίς φυσικά να έχουμε τους ανάλογους πόρους. Συγγνώμη αλλά όση φαντασία κι αν έχουμε (;), δεν φτάνει πια για να εφεύρουμε τρόπους να καλύψουμε τη γύμνια του συστήματος που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των δημοτών μας. Η αυτοδιοίκηση στα ιστορικά χειρότερά της…”

Μάλιστα ο κ. Παπαστεργίου τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων.