Ένα ολοκληρωμένο μενού για την ημέρα των Χριστουγέννων με την βοήθεια των φίλων μας

λικερ πορτοκάλικιμαδόπιταπικάντικες πιπεριές Φλωρίνηςπικάντικες πιπεριές Φλωρίνηςπικάντικες πιπεριές ΦλωρίνηςΧριστουγεννιάτικη σαλάταΦιλέτο RoayalΦιλέτο RoayalΦιλέτο Roayalταρτάκιαταρτάκιαταρτάκιαμελομακάρονακουραμπιέδεςσοκολατάκια καριόκας

Ένα ολοκληρωμένο μενού με την βοήθεια και τις δημιουργίες της κας ‘Εφης Μπαξεβάνη , η οποία είχε την επιμέλεια του ορεκτικού,  του κυρίως και του γλυκου, της κας Marianna Karra’s, η οποία είχε την επιμέλεια της Χριστουγεννιάτικης σαλάτας και της πίτας (γιατί ελληνικό τραπέζι χωρίς πίτα δεν γίνεται), της κας Έφης Καρεκλά , η οποία είχε την επιμέλεια του απεριτίφ, της κας Σόφης Τσιώπου, η οποία είχε την επιμέλεια των Χριστουγεννιάτικων γλυκών και της κυρίας Άντζελλας Βαλλιάνου, η οποία είχε την επιμέλεια για τα σοκολατάκια.

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνα Μαργαρίτη.

Λικέρ πορτοκάλι

Τη φλούδα ( χωρις το λευκο ) απο 10 πορτοκάλια

500 γρ. ρακί χωρις γλυκάνισο ή βότκα

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις φλούδες απο το πορτοκάλι με το εργαλείο που έχουμε για τις πατάτες. Βαζουμε τις φλούδες (απο το πορτοκάλι) σε ενα βάζο και ριχνουμε το ποτό. Αφηνουμε για 10 ημέρες σε σκοτεινό μέρος ή στο ψυγειο. Βράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τις φλούδες και ρίχνουμε το σιρόπι στο ποτό. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Καρεκλά.

 

Σοκολατάκια με γεύση καριόκας

Υλικά :

1/2 κιλό καρύδια τριμμένα στο multi

200 γρ. φρυγανιά τριμμένη

400 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κακάο

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

1/4 του κουταλιού του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

6 κουβερτούρες Παυλίδης υγείας

2 κ.σ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

3 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση :

Σε μία λεκάνη βάζω τα καρύδια, την φρυγανιά, το κακάο, το γαρύφαλλο και την κανέλα και τα ανακατεύω με ένα κουτάλι. Φτιάχνω το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη και 1μιση ποτήρι νερού νερό. Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνω και αφήνω 5 λεπτά. Μετά την αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω μέσα 3 κ.σ. κονιάκ. Περιμένω για 2-3 λεπτά να φύγει το πολύ κάψιμο και το ρίχνω μέσα στην λεκάνη. Το ανακατεύω να πάει το σιρόπι παντού και πλάθω μπαλάκια μικρά και τα τοποθετώ πάνω σε ταψάκια που έχω στρώσει αλουμινόχαρτο και τ΄ αφήνω έξω από το ψυγείο να κρυώσουν . Μετά από 2-3 ώρες λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και όταν την βγάλω από την φωτιά θα ρίξω μέσα τις 2 κ.σ. το ηλιέλαιο ή το καλαμποκέλαιο και ανακατεύω. Μετά παίρνω ένα ένα μπαλάκι και το βουτάω στην σοκολάτα με το κουτάλι και το βάζω πάλι στο αλουμινόχαρτο. Τ” αφήνω να κρυώσουν και τα βάζω στο ψυγείο. Βγαίνουν πάρα πολλά. Περίπου 2 λαμαρίνες του φούρνου.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Άντζελα Βαλλιάνου.

 

 Φανταστική κιμαδόπιτα

Μια παραδοσιακή πίτα από αυτές που έχουν το άρωμα και τη γεύση σπιτικής κουζίνας . Μια πολύ παλιά συνταγή που συνήθιζε να φτιάχνει η γιαγιά μου και να την κερνά κυρίως σε γιορτινά και επίσημα τραπέζια . Σήμερα πλέον αποτελεί για μένα ένα καθημερινό νόστιμο πιάτο, μια καθημερινή συνήθεια. Ο υπέροχος συνδυασμός του κιμά και του πράσου απογειώνει τη γεύση της και μας δίνει ένα νοστιμότατο πιάτο . Τα υλικά μου είναι από τοπικούς παραγωγούς, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας και τα κηπευτικά μαζεύτηκαν φρέσκα από το περιβόλι της φίλης μου της Μαρίας Μια εξαιρετικά νόστιμη με απαλή βελούδινη υφή πίτα που θα ενθουσιάζει και τους πιο δύσκολους αλλά και πολύ εύκολη σε εκτέλεση.

ΥΛΙΚΑ:
7 χωριάτικα φύλλα έτοιμα ή ανοίγουμε δικά μας φύλλα (εάν ανοίξουμε δικά μας φύλλα θα χρειαστούμε 5 φύλλα ),
ελαιόλαδο Μεσσηνίας
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (η γιαγιά χρησιμοποιούσε μοσχαρίσιο κιμά, εγώ στο μοσχαρίσιο κιμά προσθέτω και 4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 
3-4 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, (μόνο το άσπρο μέρος),
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας,
το χυμό από 1-2 φρέσκες ντομάτες,
1 πρέζα ζάχαρη,
1 σπιτικό ζωμό βοδινού,
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί ή σπιτικό ροζέ,
2 καρότα τριμμένα,
αλάτι,
πιπέρι,
2 αυγά,
φρέσκια ρίγανη,
φρέσκο θυμάρι,
1/2 ματσάκι μαϊντανό,
λίγο τραχανά,
60 γρ. κασέρι Καλαβρύτων σε μικρά κομμάτια,
60 γρ. κεφαλογραβιέρα Καλαβρύτων σε μικρά κομμάτια
60 γρ. σκληρό τυρί (κεφαλοτύρι) Καλαβρύτων σε μικρά κομμάτια
150 τριμμένα διάφορα τυριά,
Επί πλέον στην παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μου πρόσθεσα: 
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ, 
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ,
λίγο τζίντζερ,
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κ. σ ελαιόλαδο και ψήνουμε τον κιμά πολύ καλά για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά να πάρει χρώμα και να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον, τα πράσα, τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να γυαλίσουν για λίγο . Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε . Συνεχίζουμε με τα καρότα και προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό από τις ντομάτες, μια πρέζα ζάχαρη , το σπιτικό ζωμό, το μαϊντανό, λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης , λίγο φρέσκο θυμάρι και βράζουμε για 15 -20 λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. . Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά, το ένα αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό.. Προσθέτουμε και τα κομματάκια τα τυριά… Ανακατεύουμε. Η γέμισή μας είναι έτοιμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 100 ml γάλα και μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Με αυτό θα περνάμε ένα – ένα τα φύλλα μας (εάν τα έχουμε αγοράσει). Εάν έχουμε ανοίξει φύλλα τα περνάμε μόνο με ελαιόλαδο. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα 3 φύλλα περνώντας το καθένα με το μείγμα γάλα- λάδι ( εάν τα έχουμε αγοράσει) ή δυο φύλλα που έχουμε ανοίξει περνώντας το καθένα με ελαιόλαδο (όχι πολύ). Ρίχνουμε τη μισή γέμιση σε μία στρώση. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με το 1/3 από τα τριμμένα τυριά.. Στρώνουμε ένα φύλλο ακόμη, το πασπαλίζουμε με λίγο τυρί από τα τρiμμένα τυριά και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 των τυριών. Στρώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα ακόμη περνώντας και πάλι το καθένα με το μείγμα λάδι –γάλα ή τα 2 δικά μας φύλλα. Όταν στρώσουμε το τελευταίο φύλλο μέσα στο μείγμα λάδι – γάλα προσθέτουμε και τον αυγό από το δεύτερο αυγό. Ανακατεύουμε καλά και περνάμε το τελευταίο φύλλο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45- 50 λεπτά στην κάτω σχάρα και στις αντιστάσεις.
TIP : Όταν ετοιμάσουμε την κιμαδόπιτα, πριν την ψήσουμε την αφήνουμε έξω για 20 με 30 λεπτά και μετά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Marianna Karras.

 

Πικάντικες πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με κοτόπουλο της Έφης

ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες :

2 φιλέτα κοτόπουλο

2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
2 φέτες σαλάμι αέρος
ζωμό κοτόπουλο σε μορφή ζελέ
φέτα
μαϊντανό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
Ξεκινάμε βράζοντας τις πιπεριές μας.  Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε νερό και αρκετό ξύδι.  Όταν μαλακώσουν αρκετά τις βγάζουμε από το κατσαρολάκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με περισσότερες πιπεριές και να τις διατηρήσουμε σε βάζο στο ψυγείο) .  Σε τηγάνι σοτάρουμε και βράζουμε το κοτόπουλο, έχοντας πρώτα αλατοπιπερώσει το κάθε φιλέτο.  Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλο όταν βράσει, κόβουμε το κάθε φιλέτο σε μεγάλες λωρίδες, ώστε να χωρέσει στην πιπεριά. Προσθέτουμε φέτα, σαλάμι, κρεμμύδι και ρίγανη και ψήνουμε στο φούρνο για λίγο.
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΨΗΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΥΛΙΚΑ : 
2 μέτριες πατάτες με συμμετρικό σχήμα 
1 μέτρια πιπεριά φλωρίνης
1 μέτρια γλυκιά,
πράσινη πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο
φέτα
μαϊντανό
1κ.σ. βούτυρο για κάθε πατάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Τυλίγουμε τις πατάτες την καθεμία ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 C για 45 περίπου λεπτά.  Τις βγάζουμε από το φούρνο και αφού κρυώσουν λιγο αφαιρούμε το καπάκι και αδειάζουμε προσεκτικά την πατάτα.  Βάζουμε σε ένα μπολάκι την πατάτα που αφαιρέσαμε και την ανακατεύουμε με 1 κ.σ. βούτυρο, μερικά κομματάκια πιπεριά φλωρίνης και πράσινη πιπεριά, φέτα λίγο σκόρδο και λίγο μαϊντανό. Βάζουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Μια εντυπωσιακή σαλάτα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας… Απλή με ανάμεικτα λαχανικά και πολύ- πολύ εύκολη.

Υλικά :

Μια στρογγυλή πιατέλα ,

ένα μήλο καθαρισμένο,

ένα καλαμάκι από σουβλάκι,

λαχανικά ανάμεικτα (λάχανο ψιλοκομμένο,καρότο τριμμένο, ρόκα, λόλα πράσινη, λόλα κόκκινη, μαρούλι, σπανάκι ),

ντοματίνια όσα θέλετε,

αγγούρια σε λοξές φέτες κομμένα,

κάπαρη,

φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ,

κουκουνάρι καβουρντισμένο,

κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης από βάζο ,

σπόρους ροδιού

Υλικά για το Ντρεσινγκ

5 κ. σ. ελαιόλαδο,

2 κ.σ. χυμό από πορτοκάλι ,

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό,

1 κ.γ. γεμάτο μουστάρδα,

1 κ.γ μέλι,

αλάτι,

πιπέρι

Εκτέλεση για το Ντρεσινγκ:

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι, το οποίο προσθέτουμε καθώς χτυπάμε με σύρμα τα υπόλοιπα υλικά.

Εκτέλεση :

Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μια πιατέλα πρώτα τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, λόλα πράσινη, λόλα κόκκινη σπανάκι, κρεμμυδάκια, ρόκα ) και τα περιχύνουμε με το 1/3 από το ντρέσνγκ.

Παίρνουμε μια στρογγυλή πιατέλα και στη μέση βάζουμε το καθαρισμένο μήλο, (καλό είναι να ρίξουμε λίγο λεμόνι στο μήλο ώστε να διατηρήσει το χρώμα του). Μπήγουμε και στερεώνουμε το καλαμάκι από το σουβλάκι. Στρώνουμε φύλλα από από τις λόλες και τη ρόκα στην πιατέλα μας. Τα περιχύνουμε με μια κουταλιά ντρέσινγκ. Τοποθετούμε τα πράσινα λαχανικά γύρω από το μήλο. Από πάνω τοποθετούμε το ψιλοκομμένο λάχανο, τα κομματάκια της κόκκινης πιπεριάς, το καρότο. Κόβουμε τα αγγουράκια μας σε λοξές φέτες και τα καρφώνουμε στο καλαμάκι να φαίνεται σαν Χριστουγεννιατικο δέντρο… Στην κορυφή βάζουμε κοκκινη πιπεριά..Τελειώνουμε τη σαλατα μας με τα ντοματίνια, την κάπαρη, το κουκουνάρι και τους σπόρους ρόδι….Τελευταίο θα φάμε το μήλο με μέλι και καρύδια
Καλη σας επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη Marianna Karra’s.

Φιλέτο Royal της Έφης
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες :
500 γρ. χοιρινό φιλέτο (το κομμάτι κρέατος που παίρνουμε για να φτιάξουμε σνίτσελ)
4 φέτες γκούντα
6 φέτες σαλάμι αέρος
κρέμα με βασιλικό-μαϊντανό-φέτα-ελιά
4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές
ελαιόλαδο
πιπέρι
λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε ίση ποσότητα φύλλων μαϊντανού και βασιλικού, φέτα και 2-3 ελιές χωρίς κουκούτσια. Τα χτυπάμε στο μούλτι με μια κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όση φέτα χρειαστεί ώστε να έχουμε κρεμώδη υφή.
Ανοίγουμε το φιλέτα με ένα γουδοχέρι και απλώνουμε μέσα την κρέμα που φτιάξαμε προηγουμένως.Μια δεύτερη στρώση θα γίνει με τις πιπεριές και τέλος θα μπει το σαλάμι και το τυρί.
Τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από την πιο πλατιά πλευρά του φιλέτου και κλείνοντας με την πιο λεπτή.Τοποθετούμε τα ρολά σε γάστρα,αλατίζουμε εξωτερικά,ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση των ρολών.
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στον αέρα στη δυνατότερη θερμοκρασία του φούρνου μας.
Σερβίροντε ιδανικά με πατάτες ψημένες στη γάστρα μαζί με το κρέας.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η Έφη Μπαξεβάνη.

Ταρτάκια της Έφης

ΥΛΙΚΑ για τα ταρτάκια :

150 γρ. βούτυρο Κέρκυρας
250 γρ. αλεύρι
100 γρ. άχνη ζάχαρη
1 αβγό
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
6 μπισκότα πτι μπερ θρυμματισμένα
1 μικρό φλυτζανάκι χυμό κομπόστα (εγώ χρησιμοποίησα σπιτική κομπόστα μανταρίνι)
1 φακελάκι με μείγμα βανίλια-πορτοκάλι-ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξεκινάμε χτυπώντας το κρύο βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ.Σταδιακά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Συνεχίζουμε ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.  Στη συνέχεια τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.
Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο την ανοίγουμε με πλάστη ώστε να γίνει πολύ λεπτή και τη χωρίζουμε χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι σε στρόγγυλα κομμάτια.

Ψήνουμε είτε σε ειδικές θήκες για ταρτάκια (βουτυρωμένες και αλευρωμένες),είτε σε χάρτινα φορμάκια στους 170 στον αέρα για 20 περίπου λεπτά.

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση :
1 συσκευασία φυτική σαντιγί
400 γρ. ζαχαρούχα γάλα
κακάο
κομπόστα μανταρίνι
τριμμένο μπισκότο
γλυκό του κουταλιού βύσσινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί ώστε να γίνει σφιχτή. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο χάλα και ξαναχτυπάμε.
Χωρίζουμε τη σαντιγί στη μέση και στο μισή ποσότητα ρίχνουμε μισή κούπα κακάο (μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα στα γούστα σας).
Γεμίζουμε τα ταρτάκια μας και κάνουμε συνδυασμούς.
Οι συνδυασμοί που έκανα εγώ είναι:
1.σοκολατένια σαντιγί-μπισκότο
2.λευκή σαντιγί-κομπόστα μανταρίνι
3.λευκή σαντιγί-βύσσινο-μπισκότο

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.

Μελομακάρονα σαν του ζαχαροπλαστείου

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κουπα σπορέλαιο και 1/2 κουπα ελαιολαδο)
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
φλούδαενός πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ένα μπολ μεγάλο ρίχνω τα λάδια, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλα, ξύσμα, βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη  .Προσθέτω το σιμιγδάλι,ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ! Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σταθει σε ζύμη και σταματάμε. Πλάθω τα μελομακάρονα, τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πηρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά. Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζω τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα. Αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς 25 λεπτά περίπου ένα-ένα ταψί τη φορά. Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι. Σε κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη βράζω 8-10λεπτά. Πρέπει το σιρόπι να είναι παχύρευστο και όχι αραιό γιατί τα μελομακάρονα θα λιώσουν και δε θα μελώσουν.  Τότε ρίχνω το μέλι ανακατεύω και βουτάω τα χλιαρά μελομακάρονα 5-6 κομμάτια μαζί τη φορά, αναποδογυρίζω και από τις 2 μεριές και τα αφήνω να ρουφήξουν μέχρι να τα πιέζω με το χέρι και να είναι μαλακά. Μην τα φοβηθείτε ότι θα γίνουν πολύ μαλακά.

Συμβαίνει το εξής: Όταν κρυώσουν σφίγγουν και μέσα μένουν μελωμένα. Όλο το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι το μέλωμα αν πετύχεις τη ζύμη. Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν και να σφίξουν, ΟΧΙ το ένα πάνω στο άλλο, και αφού κρυώσουν τα μεταφέρω αλλού, τα περιχύνω με ελάχιστο μέλι και τα πασπαλίζω με τα καρύδια.
Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό.
Εγώ φτιάχνω τη διπλή δόση ή και τριπλή και αφού ψήσω και κρυώσω τα μελομακάρονα, τα βάζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη, και όποτε θελήσω τα ξεπαγώνω απο βραδύς και τα μελώνω στο καυτό σιρόπι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Κουραμπιέδες αφράτοι με ένα… μυστικό

Ένας σωστός κι αφράτος κουραμπιές χρειάζεται μόνο 3 βασικά υλικά : βούτυρο, αλεύρι και λίγη ζάχαρη.  Η πολλή ζάχαρη σφιγγει τους κουραμπιέδες. Το οποιοδήποτε υγρό που βρίσκεται στα (αυγά, κονιάκ, μαργαρίνες που περιέχουν νερό) σκληραίνουν τους κουραμπιέδες με αποτέλεσμα να βγαίνουν σαν ”μπισκοτάκια”  .Ένα καλό βούτυρο και το πολύ χτύπημα με λίγη άχνη ζάχαρη είναι η βάση για έναν καλό κουραμπιέ.
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κούπα άχνη
3 βανίλιες
4 1/2 με 5 κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο (αυτό στο γυάλινο βάζο)
1 κούπα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ψημένα στους 180 βαθμούςγια 8 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Χτυπάω στο μίξερ τα βουτυρα με την αχνη 10 λεπτά.  Ριχνω τις βανιλιες,τα αμύγδαλα (που πρέπει να έχουν κρυώσει) και προσθετω το αλευρι λιγο λιγο να εχω μια ζυμη μαλακια που να μην κολλάει.  Πλάθω μπαλακια ή μισοφέγγαρα, τα βαζω σε ταψια με λαδοκολα και τα ψηνω και τα δυο μαζι στους 170 με αερα για 30 λεπτά.  Δεν πρεπει να τους ψησουμε παραπανω και να παρουν πολυ χρωμα .  Εδώ εχω ενα μυστικό, απο το εργαστηριο ζαχαροπλαστικης που δούλευα.  Οταν βγουν καυτοι απο το φούρνο, τους πασπαλιζω με μια ιδεα γαρίφαλο τριμμένο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το αρωμά τους. Όταν κρυώσουν πολύ καλα, τους τυλιγω στην άχνη.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Τις συνταγές του μενού μας με περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο σαιτ μας στις 25-12-2015.

Να έχουμε υπέροχες γιορτές.

 

Έφη ΜπαξεβάνηΣόφη ΤσιώπουΈφη ΚαρεκλάΆντελλα ΒαλλιάνουΚωνσταντίνα Μαργαρίτη