Ένα ιστορικό παζλ με ντοκουμέντα και πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου σε έκθεση στα Τρίκαλα

Κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις κι αποσπάσματα ομιλιών κι άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου κι Ανδρέα Παπανδρέου, εκτίθενται στην έκθεση με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», που στεγάζεται στα Τρίκαλα στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ.  Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο.

Της Βιβής Μαργαρίτη

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συγκινήσει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά και μαζί με τον ελληνικό λαό προχώρησε σε ειδικές μεταρρυθμίσεις, σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονίζοντας την ελληνική κοινωνία και πάνω από όλα δημιουργώντας συνθήκες ουσιαστικής δημοκρατίας, ισονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και βέβαια αυτό που έχει πιο πολύ ανάγκη σήμερα ο κόσμος ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Επομένως η έκθεση αυτή τιμά τη μνήμη του Ανδρέα αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουμε να αποτελέσει κι έναν διάλογο για το αύριο, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι μία προσωπικότητα πολιτική από αυτές που δεν συναντά κανείς σήμερα» ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.

Η έκθεση

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης υπήρξε η συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου. Ένα ιστορικό πάζλ μέσα από ντοκουμέντα και φωτογραφίες.

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, περιλαμβάνονται:

Σκοπός

Όπως αναφέρθηκε σκοπός της Έκθεσης, οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.

Διάρκεια

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 6 τα απόγευμα.