TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Ένα αλλιώτικο γκιουβέτσι

Ιούν 20, 2016
in Μαγειρική
Ένα αλλιώτικο γκιουβέτσι
Share on FacebookShare on Twitter

Από το τετράδιο της μαμάς μου ….μια από τις δημιουργίες της…

Η Μεσσηνία φημίζεται κυρίως για δυο αγροτικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο και τα σύκα.
Αλλά υπάρχουν και οι γυναίκες της Μεσσηνιακής υπαίθρου, που ασχολούνται ακόμη και σήμερα φτιάχνοντας αγνά παραδοσιακά ζυμαρικά για όλο το χρόνο. Ονομαστά ζυμαρικά … ο τραχανάς τα λαζάνια και οι φημισμένες χυλοπίτες Τις φτιάχνουνε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο πού το γάλα είναι ιδιαίτερα παχύ , ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην είναι συννεφιασμένος ο καιρός!
Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή που την γευόμουν από μικρή αφού η μητέρα μου μεγάλωσε στη Μεσσηνιακή ύπαιθρο και έφτιαχνε αυτά τα υπέροχα ζυμαρικά, τα οποία γεύτηκα με διάφορους τρόπους μαγειρέματος.
Είναι μια συνταγη για να γευτούν το κρέας τα μικρά παιδιά που δεν το συμπαθουν ιδιαίτερα. .Αλλά μπορεί και να σερβιριστεί μέσα στο πυρέξ στο κυριακάτικο τραπέζι ή σε μια παρέα φίλων …

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ…. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ :
1 κιλό χτένι ή ποντίκι από μικρό μοσχαράκι ,

200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή ρεγγάτο
100 γρ. παρμεζάνα,
100 γρ. μοτσαρέλα
500 γρ. χυλοπίτες σπιτικές Μεσσηνίας,
1 κρεμμύδι,
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι,
1 σπιτικό ζωμό βοδινού,
50 ml ι κονιάκ,
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας,
3-4 μέτριες φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες στο multi,
1-2 φύλλα δάφνης,
3-4 κόκκους μπαχάρι,
λίγο θυμάρι,
100 γρ. βούτυρο για τις χιλοπίτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις αλέθουμε στο multi.

ETOIMAZOYME TO KΡEAΣ

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνει και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μαζί με το κρέας για 3-4-λεπτά .
Ρίχνουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας και τρίβουμε με το κουτάλι μας τον πελτέ στον πάτο της κατσαρόλας να δώσει ο πελτές το άρωμά του στο φαγητό μας.
Γυρίζουμε το κρέας μας ελαφρά να πάρει από όλες τις πλευρές του πελτέ.από ντομάτα. Σβήνουμε με το κονιάκ.  Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το πολτό από τις φρέσκες ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά .
Ρίχνουμε τη δάφνη, τους κόκκους μπαχάρι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
Όταν το κρέας μαλακώσει, το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε και να το μαδήσουμε σε μικρά μέρη.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με σπιτικό ζωμό βοδινού, ρίχνουμε τις σπιτικές χυλοπίτες και τις μαγειρεύουμε τόσο ώστε να κρατάνε λίγο.
Τις στραγγίζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο για γεύση.

ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΟ ΠΥΡΕΞ

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τις μισές χυλοπίτες και μια κουτάλα από τη σάλτσα από το κρέας. Τις ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα και τις στρώνουμε.
Ρίχνουμε από πάνω τη μισή κεφαλογραβιέρα ή το ρεγγάτο
Συνεχίζουμε στρώνοντας από πάνω το κρέας σε μαδημένο σε κομματάκια να καλύψει όλο το πυρέξ.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και λίγη σάλτσα ακόμη.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες χυλοπίτες. Τις στρώνουμε στο πυρέξ και ρίχνουμε σάλτσα απο το φαγητό μας και την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά το περίπου.
Όταν δούμε να πάει να πάρει χρώμα από πάνω το βγάζουμε κλείνουμε το φούρνο και ρίχνουμε τη μοτσαρέλα .
Το βάζουμε πάλι μέσα στο φούρνο με κλειστό το κουμπί του φούρνου μας για 3-4 λεπτά να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο https://www.facebook.com/groups/165081530223295/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Λαϊμ γεμιστά με ζελέ κεράσι
Μαγειρική

Λαϊμ γεμιστά με ζελέ κεράσι

Ιούλ 1, 2025
Πίτα με κεράσια
Μαγειρική

Πίτα με κεράσια

Ιούν 30, 2025
Μαγειρική

Γλυκό του κουταλιού κεράσι της γιαγιάς Κικής

Ιούν 29, 2025
Κερασι ή βύσσινο γλυκό κουταλιού
Μαγειρική

Κερασι ή βύσσινο γλυκό κουταλιού

Ιούν 28, 2025
Γλυκό κουταλιού κεράσι, μία παραδοσιακή συνταγή από το κερασοχώρι Βοδενό Έδεσσας
Μαγειρική

Γλυκό κουταλιού κεράσι, μία παραδοσιακή συνταγή από το κερασοχώρι Βοδενό Έδεσσας

Ιούν 27, 2025
Ριτζέλι κολοκύθας με μούστο
Μαγειρική

Ριτζέλι κολοκύθας με μούστο

Ιούν 26, 2025
Next Post
«Μπορώ να θηλάζω το μωρό μου άφοβα το καλοκαίρι;»

«Μπορώ να θηλάζω το μωρό μου άφοβα το καλοκαίρι;»

Αυτό το θαύμα που ονομάζεται γέννηση μέσα από υπέροχες φωτογραφίες…

Αυτό το θαύμα που ονομάζεται γέννηση μέσα από υπέροχες φωτογραφίες…

5 λάθη αγάπης που πρέπει να αποφύγετε

5 λάθη αγάπης που πρέπει να αποφύγετε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd