«Ένας άλλος κόσμος» στο πάρκο του Άι-Γιώργη

Μπορεί ο καιρός να μην επιτρέπει πολλές δράσεις, ωστόσο οι συμμετέχοντες στην 22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Τρίκαλα, βρίσκονται επί ποδός από χθες και μέχρι και αύριο βράδυ, ενημερώνουν τους Τρικαλινούς και τους υπόλοιπους επισκέπτες για τα οφέλη της οικολογίας, τους δείχνουν τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι αντικείμενα αλλά και γλυκά, σαπούνια, τσίπουρο και πολλά άλλα.

Κι όλα αυτά, στο πάρκο του Άι-Γιώργη στα Τρίκαλα, με τη συμμετοχή να είναι δωρεάν για όλους.

Στο πάρκο του Άι – Γιώργη, έχουν κατασκηνώσει κυριολεκτικά από χθες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, στην προσπάθεια τους να στείλουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η οικολογική γεωργία και η χειροτεχνία, έχει ουσία και νόημα για όλους.

Οι ίδιοι άνθρωποι, έχουν στήσει τους πάγκους τους κατά μήκος του πάρκου και πωλούν προϊόντα, αντικείμενα και κατασκευές που έχουν οι ίδιοι παράγει, ενώ στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στον χώρο του πάρκου, φροντίζουν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και στους επισκέπτες.

Το μήνυμα τους σαφές: «Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ». Όπως άλλωστε αναφέρουν στη διακήρυξη της Οικογιορτής, «ως απάντηση στην κοινωνική, οικολογική, οικονομική κρίση που βιώνουμε προτείνουμε έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της Γης, στην καταστροφή τoυ περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Αναδεικνύουμε τα κεντρικά προτάγματα κάθε οικογιορτής που είναι: η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας».

Οι δράσεις ξεκίνησαν χθες με ομιλία για τον πολλαπλασιασμό βοτάνων σε γλάστρες, συζήτηση για την κατασκευή εγχόρδων παραδοσιακών μουσικών οργάνων αλλά και ομιλία για τις θεραπευτικές χρήσεις της πρόπολης. Παράλληλα έγιναν εργαστήρια για την παραδοσιακή Παρασκευή μαρμελάδας φρούτων, για την παραδοσιακή κατασκευή σαπουνιού ελαιολάδου με ψυχρή μέθοδο, Παρασκευή σπιτικών, φυσικών και οικολογικών καθαριστικών και Παρασκευή παραδοσιακού γιαουρτιού.

Στον ίδιο χώρο λειτούργησε και ο παιδότοπος με σκίτσα, ζωγραφική και θέατρο για τα μικρά παιδιά.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία για τους παραδοσιακούς σπόρους, τα μεταλλαγμένα και την διατλαντική συμφωνία, ενώ η βραδιά έκλεισε με συναυλία.

Οι σημερινές δράσεις

Σήμερα Σάββατο, λόγω κακοκαιρίας, οι δράσεις ξεκίνησαν με μια μικρή καθυστέρηση, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες περίμεναν μια μικρή βελτίωση του καιρού για να ανοίξουν τους πάγκους τους στο κοινό.

Το πρωί έγιναν ομιλίας για το σπιτικό φαρμακείο από βότανα, για την Παρασκευή οδοντόπαστας και τη στοματική υγιεινή, αλλά και για την δημιουργία φυτωρίου κηπευτικών. Το πρόγραμμα προβλέπει για τη συνέχεια της ημέρας, ομιλία στις 5 το απόγευμα για τους ενεργούς μικροοργανισμούς στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία, αλλά και ομιλία για την διατροφική οικολογία, με τίτλο: «Αλλάζοντας τον κόσμο με το πιρούνι μας».

Από τις σημερινές δράσεις, δε θα λείψουν και τα εργαστήρια. Ήδη το πρωί παρουσιάστηκαν οι τρόποι παρασκευής φωτιστικών με κλωστή ραψίματος, ενώ ακολούθησε θεατρικό εργαστήρι. Στις 5 το απόγευμα θα παρουσιαστούν τρόποι εμβολιασμού δέντρων, αλλά και παραδοσιακής βαρελοποιίας.

Το απόγευμα, έχουν προγραμματιστεί και παιχνίδια στον παιδότοπο, όπως επίσης κλόουν και κουκλοθέατρο, ενώ στις 8 το βράδυ ακολουθεί ομιλία με θέμα την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τα γνωστότερα ως συνεργατικά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα.

Η βραδιά κλείνει με συναυλία σε έντεχνο – ροκ ρυθμό από τους : Jazz Noir Εμμέλεια

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή, ο καιρός προβλέπεται πολύ καλύτερος, οπότε καλό είναι όλοι να περάσουν μια βόλτα από το πάρκο του Άι-Γιώργη, αφού οι επισκέπτες έχουν να ενημερωθούν για πολλά και να κερδίσουν γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητα τους.

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

Ομιλίες

12:00-14:00 Διατροφική Υγεία Αυτάρκεια & Στοματική Υγιεινή Διονύσης Παπανικολάου)

Εργαστήρια

11:00-12:00 Διαχείριση Νερού Σε Καλλιέργειες (Γιώργος Βασιλείου)

12:00-13:00 Εγκυμοσύνη κ Τοκετός Προετοιμαστείτε Σωστά (Απόστολος Καμπαγιάννης)

13:00- 14:00 Θηλασμός. Η Μοναδικότητα του Μητρικού Γάλακτος (Νατάσα & Νάντια Φιλίππου)

Παιδότοπος

10-11:30 παραμύθι

11:30-13 χορός & παιχνίδι

17-19:30 παιχνίδια με πηλό

Κεντρική Ομιλία

Ενάντια στην λεηλασία της Γης και των τοπικών κοινωνιών στις 8:00 το βράδυ

Συμμετέχουν-Συζητούν:

-Δεληγιώβας Γιάννης-Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς (Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές)

-Βασιλάκης Γιάννης-Μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου   Ενάντια στις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας(ΒΑΠΕ)

-Γαλανόπουλος Βαγγέλης

-Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Συναυλίες

Τρικόπουλος – Αναγνώστου – Καραμπέρης – Νταβάρα

Μαρία Ξηντάρα