TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Ελλάδα

Έλληνας στο Harvard σώζει… μάτια και ζωές

Νοέ 28, 2015
in Ελλάδα
Έλληνας στο Harvard σώζει… μάτια και ζωές
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας Έλληνας καθηγητής Οφθαλμολογίας, στο Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ, σώζει όχι μόνο μάτια αλλά και ζωές με μία μέθοδο που χρησιμοποιεί εδώ και 40 χρόνια και η οποία ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Γραγουδά, ο οποίος χρησιμοποιώντας ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων έχει θεραπεύσει περισσότερους από 4000 ασθενείς που έπασχαν από οφθαλμικό μελάνωμα, έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους που πλήττουν τα μάτια και δεν απειλεί απλώς την όραση αλλά και τη ζωή του ανθρώπου.

Ο κ. Γραγουδάς, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στην οφθαλμιατρική, θεωρείται ένας από τους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους σε όλο τον κόσμο και το Πανεπιστήμιο του Harvard τον έχει τιμήσει ιδρύοντας έδρα που φέρει το όνομά του.

Στην Ευρώπη, πρωτοπόρος στην ακτινοβολία των οφθαλμικών όγκων με δέσμη πρωτονίων είναι ένας άλλος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο Λεωνίδας Ζωγράφος.

Και οι δύο εξαίρετοι επιστήμονες αναγορεύονται σήμερα επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ αύριο θα είμαι ομιλητές σε ημερίδα με θέμα “Ενδοϋαλοειδικές Φαρμακευτικές Θεραπείες”, που συνδιοργανώνουν η Α’ και η Β’ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2.

Επαναστατικές οι εξελίξεις στην οφθαλμολογία

«Η εξέλιξη της οφθαλμολογίας τον τομέα του αμφιβληστροειδή ήταν επαναστατική τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ό,τι κάνουμε σήμερα στον αμφιβληστροειδή δεν γινόταν πριν. Θα σας αναφέρω δύο παθήσεις: το οφθαλμικό μελάνωμα και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Παλιά σε περίπτωση οφθαλμικού μελανώματος βγάζαμε το μάτι, ενώ τώρα το σώζουμε. Στην περίπτωση της ωχράς κηλίδας δεν υπήρχε θεραπεία, ενώ σήμερα κάνουμε θεραπεία με ενέσεις στο μάτι που αποκαθιστούν την όραση, αν η πάθηση είναι σε αρχικό στάδιο ή τη βελτιώνουν και σταματούν την εξέλιξή της σε προχωρημένο στάδιο. Στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια υπήρχαν θεραπείες με λέιζερ, οι οποίες ήταν καταστρεπτικές, ενώ σήμερα γίνονται θεραπείες με ενέσεις. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι χάρη στις εξελίξεις σώζονται τα μάτια και αποκαθίσταται η όραση» επισήμανε ο κ. Γραγουδάς.

Όσον αφορά το οφθαλμικό μελάνωμα, ο κ. Γραγουδάς αναφέρει ότι αν και σπάνιος (6-7/1.000.000) είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο μάτι. Δεν έχει σχέση με το μελάνωμα του δέρματος, εμφανίζεται στον χοριοειδή του ματιού και δεν οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά σε γενετική προδιάθεση.

«Πολύς κόσμος δεν ξέρει τι είναι το μελάνωμα στο μάτι. Παρότι είναι μελάνωμα δεν έχει σχέση με το μελάνωμα του δέρματος. Μέσα στο μάτι υπάρχουν κύτταρα με μελαγχρωστική, τα οποία γίνονται καρκινογόνα. Το μελάνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ματιού, εμφανίζεται μέσα στο μάτι στον χοριοειδή. Δεν το βλέπουμε. Μερικές φορές αν είναι κοντά στο κεντρικό μέρος του ματιού μπορεί να έχει συμπτώματα, όπως ελάττωση της όρασης. Καμιά φορά ο ασθενής μπορεί να βλέπει λάμψεις γιατί πιέζει ο όγκος τον αμφιβληστροειδή και πολλές φορές μπορεί η κεντρική όραση να είναι καλή, αλλά η περιφερειακή όραση να έχει μειωθεί. Η διάγνωση μπορεί να γίνει τυχαία αλλά τις περισσότερες φορές, αν υπάρχουν συμπτώματα, γίνεται διαστολή της κόρης και με το οφθαλμοσκόπιο ο οφθαλμίατρος βλέπει τον καρκίνο. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μέσα. Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία υπάρχουν και άλλα διαγνωστικά εργαλεία όπως υπέρηχοι,αγγειογραφία κ.λπ.» εξηγεί ο κ. Γραγουδάς.

Η θεραπεία του μελανώματος με ακτινοβολία δέσμης πρωτονίων

Η θεραπεία του οφθαλμικού μελανώματος με τη ακτινοβολία δέσμης πρωτονίων υπερτερεί σε σύγκριση με τις ακτινοβολίες που γίνονταν παλιά με ραδιοθεραπευτικές πλάκες, καθώς επιτυγχάνεται η ομοιογενής δόση ακτινοβολίας σε όλο τον όγκο, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι γύρω ιστοί.

«Τη μέθοδο ακτινοβολίας με δέσμες πρωτονίων την άρχισα εγώ πρώτος. Το 1975 την εφάρμοσα στον πρώτο ασθενή μετά από πειράματα σε πιθήκους. Έχω κάνει τη θεραπεία σε περισσότερους από 4000 ασθενείς. Η θεραπεία διαρκεί μόνο δύο λεπτά και πρέπει να την κάνει ο ασθενείς πέντε φορές. Μετά μένει υπό παρακολούθηση. Είναι η πιο επιτυχής ακτινοβολία σε όλο το σώμα, με ποσοστό γύρω στα 97%. Στο μεταξύ, η χρήση της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή τα κάναμε όλα με το χέρι, τώρα έχουμε υπολογιστές, οπότε υπάρχουν πλάνα και υπολογιστικές τεχνικές που διευκολύνουν πολύ τη θεραπεία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια εφαρμογή. Είναι δαπανηρή η εγκατάσταση. Τα κυκλοτρόνια, όπως τα λέμε, που παράγουν την ακτινοβολία, είναι αρκετά ακριβά, η τιμή τους είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ενέργεια να δημιουργήσουν κυκλοτρόνιο στην Ελλάδα. Οι ασθενείς πηγαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία. Εγώ έχω θεραπεύσει πολλούς Έλληνες ασθενείς. Τώρα οι περισσότεροι πηγαίνουν στην Ελβετία γιατί είναι πολύ κοντά» εξηγεί ο κ. Γραγουδάς.

Η θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Όσον αφορά τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας όρασης σε ηλικιωμένα άτομα, ο κ. Γραγουδάς αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια ενέσιμη θεραπεία, η οποία είναι επαναστατική.

«Η καινούργια μέθοδος τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι πραγματικά επαναστατική μέχρι ενός σημείου, είναι η ένεση, μέσα στο μάτι, ουσιών οι οποίες αφενός δρουν εναντίον ενός παράγοντος ο οποίος δημιουργεί τα παθολογικά αγγεία που ευθύνονται για την εκφύλιση της ωχράς και αφετέρου σταματούν την ανάπτυξη των αγγείων αλλά και ελαττώνουν τα υπάρχοντα, όπως ελαττώνουν και τη διάχυση ορού μέσω των αγγείων αυτών τα οποία είναι παθολογικά. Αυτό έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζεται σε εκατομμύρια ανθρώπων μία φορά το μήνα ή μία φορά στους δύο μήνες. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη, είναι κάτι πολύ απλό αλλά το πρόβλημα είναι ότι επαναλαμβάνεται και χρειάζεται η παρακολούθηση. Τώρα καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τρόπο ώστε να βάλουμε μια κάψουλα, η οποία να απελευθερώνει σιγά σιγά το φάρμακο και να μην χρειάζονται συχνά ενέσεις. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουμε κάποια αποδεκτό σημαντικό αποτέλεσμα» προσθέτει ο κ. Γραγουδάς.

πηγή : http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/646807/ellinas-sto-harvard-sozei-matia-kai-zoes#ixzz3sljMMbm0

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Δήμαρχος Πόρου για επίθεση σε 85χρονη: «Δεν ήταν οργανωμένη συμμορία, ήθελαν να κάνουν ένα αστείο»
Ελλάδα

Δήμαρχος Πόρου για επίθεση σε 85χρονη: «Δεν ήταν οργανωμένη συμμορία, ήθελαν να κάνουν ένα αστείο»

Απρ 24, 2025
Άρης Μουγκοπέτρος: «Πες την αλήθεια για την κροτίδα» – Τι ζητά από τον φίλο του
Ελλάδα

Άρης Μουγκοπέτρος: «Πες την αλήθεια για την κροτίδα» – Τι ζητά από τον φίλο του

Απρ 23, 2025
Πάσχα 2025: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία
Ελλάδα

Τότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι

Απρ 23, 2025
Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί
Ελλάδα

Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί

Απρ 22, 2025
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για να πετάξετε την παλιά
Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για να πετάξετε την παλιά

Απρ 22, 2025
Στεγαστική κρίση: Το Airbnb έπιασε οροφή, τώρα έρχεται το «διαμέρισμα με υπηρεσίες»
Ελλάδα

Στεγαστική κρίση: Το Airbnb έπιασε οροφή, τώρα έρχεται το «διαμέρισμα με υπηρεσίες»

Απρ 22, 2025
Next Post
Καλλονή συνεργάτης του Πούτιν ανατινάχτηκε στο αυτοκίνητο

Καλλονή συνεργάτης του Πούτιν ανατινάχτηκε στο αυτοκίνητο

Σάλος με τη νέα Barbie… κατάσκοπο! (video)

Σάλος με τη νέα Barbie… κατάσκοπο! (video)

Γνήσιο θεσσαλικό γλέντι στο Γκύτερσλο της Γερμανίας στο 11ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης

Το 11ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στην ΕΡΤ 3 

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd