Άριστοι οι μαθητές των Τρικάλων καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις Πανελλήνιες

Της Βιβής Μαργαρίτη

Τα Τρίκαλα παραδοσιακά είναι ένας Νομός που κάθε χρόνο καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στην επιτυχία των αποφοίτων Λυκείων στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς η επίδοσή τους στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι από μέτρια μέχρι άριστα.

Τούτο αποδεικνύει και η ετήσια έκθεση σχολικών μονάδων 2013-2014 της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου αναφέρεται ότι «Η επίδοση των μαθητών κυμάνθηκε από μέτρια μέχρι άριστα».

Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων Βάσω Κάκλα

«Η ετήσια έκθεση συντάσσεται & υποβάλλεται στα τέλη κάθε χρόνου και αφορά στην καταγραφή των βασικών παραμέτρων της λειτουργίας των σχολείων και την αποτίμησή τους. Τα σχολεία ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται σε γενικές γραμμές από άποψη υποδομών σε αρκετά καλή κατάσταση ενώ διατυπώνονται και παρατηρήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Όσον αφορά στην επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό φέτος δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι επιδόσεις των μαθητών κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο με αξιόλογες διακρίσεις πανελλαδικώς και πολύ μεγάλη επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις» σχολιάζει σχετικά η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων Βάσω Κάκλα.

Οι μαθητές σε αριθμούς

Κατά το έτος 2013-2014 στην αρμοδιότητα της Δ/νσης Δ. Ε. Τρικάλων ανήκουν τα σχολεία :

Διακρίσεις

Δεκάδες είναι οι μαθητές οι οποίοι βραβεύτηκαν κι απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ βραβεύτηκαν 2225 μαθητές με αριστεία προόδου του ΥΠΑΙΘ. Ο νομός μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όσον αφορά την επιτυχία των αποφοίτων των Λυκείων.

Κτιριακό πρόβλημα

Βάσει της ίδιας έκθεσης όλες οι σχολικές μονάδες λειτουργούν σε πρωινή βάρδια σε κτίρια που δεν είναι όλα σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν σχολικά κτίρια που λόγω της παλαιότητάς τους χρειάζονται συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση. Για ουσιαστικές μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, είναι απαραίτητο να γίνει σύνδεση των σχολικών μονάδων με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπου αυτό διέρχεται. Τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήρια.

Προσωπικό

Σε ό,τι αφορά στο διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό, τους φύλακες και τους επιστάτες, εκείνο που αναφέρεται είναι ότι στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν γραμματείς, φύλακες και επιστάτες κι από τη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρείται  απαραίτητος ο διορισμός τους. Ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν γυμνάσια και γενικά λύκεια ταυτόχρονα.

Επισημάνσεις και προτάσεις

Στην έκθεση την οποία υπογράφει η κ. Κάκλα περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες επισημάνσεις και προτάσεις:

Οι αυξημένες λειτουργικές ανάγκες της Δ.Δ.Ε. σε γραφική ύλη, καθαριότητα –  υγιεινή και εξοπλισμό είναι αδύνατον να καλυφθούν με τον μικρό  προϋπολογισμό που της διατίθεται από την Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων. Πρόταση μας είναι να επιχορηγούνται οι λειτουργικές ανάγκες της Δ.Δ.Ε. με χρηματοδότηση, μέσω των Περιφερειακών Δ/σεων  Εκπ/σης ή των σχολικών επιτροπών του μητροπολιτικού Δήμου με αντίστοιχα προβλεπόμενα κονδύλια.

Στην περιοχή ευθύνης μας λειτουργεί ένα ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, του οποίου η λειτουργία ελέγχεται, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, με το οποίο διατηρούμε πολύ καλή συνεργασία.

Λειτούργησαν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τα οποία ξεκίνησαν πριν το Πάσχα του 2013, και για περίπου ενάμιση μήνα. Επίσης λειτούργησαν τμήματα παράλληλης στήριξης και τμήματα ένταξης.

Οι σχολικές βιβλιοθήκες δε στερούνται βιβλίων και λειτουργούν κυρίως ως δανειστικές. Δεν έχουν στελεχωθεί από μόνιμο προσωπικό, αλλά διατίθενται πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές επιτροπές οξύνονται, επειδή έχουν μειωθεί αισθητά οι αντίστοιχες επιχορηγήσεις μέσω του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Όλα τα σχολεία της Δ/νσης λειτουργούν σε πρωινή βάρδια και έχουν εξοπλιστεί με εργαστήρια. Πολλά από αυτά είναι παλιάς τεχνολογίας και χρειάζονται ανανέωση.

Η ΕΠΑΣ Τρικάλων που λειτουργούσε απόγευμα, έκλεισε από το σχολικό έτος 2014-2015.

Υπάρχουν αρκετά και σε καλή κατάσταση. Κατά κόρον χρησιμοποιούνται τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Όλα τα σχολεία διαθέτουν Η/Υ και σύστημα προβολής και χρησιμοποιούν λογισμικά προβολής τύπου powerpoint.

Κάποια σχολεία έχουν εφοδιαστεί με διαδραστικούς πίνακες.

Τα ΕΠΑ.Λ. της πόλης των Τρικάλων διαθέτουν εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα για την εκπαίδευση των μαθητών.

Τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν Γυμναστήρια, μολονότι δεν είναι πλήρως εξοπλισμένα.Αρκετά σχολεία δε διαθέτουν.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ