Άλλος τρόπος ζωής, άλλος κόσμος…

Δεν είναι μόνο ο διαφορετικός τρόπος ζωής, είναι ότι μιλάμε για ζωή και όχι για απλή επιβίωση. Μιλάμε για ανθρώπους που όταν τους μιλάς για το περιβάλλον, τη γη και τα όσα σου προσφέρουν φαντάζονται πως μπορούν να δημιουργήσουν, να φάνε υγιεινά, να ντυθούν οικολογικά, να ζήσουν, χωρίς να βλάψουν τη φύση, αλλά με απόλυτο σεβασμό προς αυτή.

Για τρεις μέρες, βρέθηκαν στα Τρίκαλα, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, από νησιά, βουνά και κάμπους, άνθρωποι που έχουν μάθει να παράγουν βιολογικά προϊόντα, να κατασκευάζουν αντικείμενα από τους καρπούς της γης, από ξύλο, χώμα και νερό, να κατασκευάζουν σαπούνια από αγνό λάδι, απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού με αγνά υλικά, κεραλοιφές, κρέμες και λάδια για το σώμα με βότανα, να κατασκευάζουν ρούχα με τον αργαλειό ή να πλέκουν σκουφιά και ζακέτες, όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας που έγνεφαν το μαλλί, να φτιάχνουν κρασί και τσίπουρο ή ζυμαρικά, τραχανά και χυλοπίτες χωρίς συντηρητικά ή οποιαδήποτε άλλη χημική επεξεργασία.

Όλοι αυτοί, έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ότι «ένας άλλος κόσμος» είναι πράγματι εδώ. Και φυσικά οι Τρικαλινοί, είχαν την ευκαιρία, να δουν από κοντά, τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, όταν πραγματικά θέλει.

 

Έπεσε η αυλαία

 

Ο καιρός, δεν ήταν σύμμαχος τους, όμως χθες ειδικά, βρέθηκαν στο πάρκο του Άι – Γιώργη πολλοί Τρικαλινοί, προκειμένου όχι απλά να δώσουν το παρόν στην 22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνία, αλλά κυρίως για να δουν ποιος ακριβώς είναι ο «άλλος κόσμος» που τόσες μέρες οι συμμετέχοντες στην οικογιορτή προσπάθησαν να εξηγήσουν.

Η χθεσινή ημέρα, τελευταία του τριημέρου των δράσεων, περιελάμβανε, όπως και οι δυο προηγούμενες ημέρες, ομιλίες, εργαστήρια και συναυλία.

Η αρχή έγινε το πρωί, με ομιλία για την διατροφική υγεία και τη στοματική υγιεινή, ενώ ακολούθησαν εργαστήρια με θέμα την διαχείριση του νερού στις καλλιέργειες, την εγκυμοσύνη και το σωστό τρόπο προετοιμασίας του τοκετού, τον θηλασμό και τη μοναδικότητα του μητρικού γάλακτος.

Παράλληλα, στον παιδότοπο οι μικροί επισκέπτες απόλαυσαν παραμύθια, χορό και παιχνίδι αλλά και κατασκευές με πηλό.

Άκρως ενδιαφέρουσα και η συζήτηση που έγινε στις 8 το βράδυ με θέμα τον τρόπο που πρέπει όλοι μας να αντιδράσουμε ενάντια στην λεηλασία της γης και των τοπικών κοινωνιών.

Στη συζήτηση, συμμετείχαν ο Γιάννης Δεληγιώβας από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, ο Γιάννης Βασιλάκης, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου ενάντια στις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο Γαλανόπουλος Βαγγέλης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό.

Οι εισηγητές, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και για τα συνεργατικά εγχειρήματα, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, αλλά και να αναδείξουν τα ευεργετικά οφέλη που προκύπτουν, όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται μεταξύ τους και αυτοοργανώνονται.

 

Ικανοποίηση από το τριήμερο

 

Μιλώντας με τους ανθρώπους που είχαν στήσει τους πάγκους τους κατά μήκος του πάρκου, πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Βέβαια ο καιρός, κυρίως το Σάββατο, δεν επέτρεψε την υλοποίηση όλων των δράσεων, ωστόσο, εκείνοι πέρασαν τα μηνύματα τους στον κόσμο και κατάφεραν να πείσουν κάποιους από αυτούς. Άλλωστε, όπως ανέφεραν και στη διακήρυξη τους, στόχος της οικογιορτής ήταν μεταξύ άλλων, η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.

 

Μαρία Ξηντάρα