Άγρια σπαράγγια ομελέτα… με καπνιστό τυρί

Άνοιξη… και το κυνήγι του άγριου σπαραγγιού άρχισε. Οι λάτρεις του και οι τροφοσυλλέκτες πήραν τα βουνά να αναζητήσουν το άγριο βλαστάρι που σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης! Τα άγρια σπαράγγια ήταν από τα αγαπημένα εδέσματα των Αρχαίων Ελλήνων και με τους βλαστούς τους στόλιζαν τις νύφες στους γάμους . Ίσως τα θεωρούσαν σύμβολα γονιμότητας. Τα άγρια σπαράγγια ήταν γνωστά ακόμη και στους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους οι οποίοι τα έτρωγαν σαν λαχανικό.

Οι αρχαίοι Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης είχαν σε εκτίμηση τον Asparagus acutifolius που ήταν , καθώς μας λένε, αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη και θεωρούσαν τους νέους βλαστούς του νόστιμο σαλατικό. Ο Θεόφραστος μάλιστα αναφέρει , ότι τα σπαράγγια αποτελούσαν αγαπημένο έδεσμα των Θεών Για τους βλαστούς του σπαραγγιού μας λέει και ο Ορειβάσιος ότι «εισί ευστόμαχοι τε και ουρητικοί και βραχύ το τρόφιμον έχοντες». Ο Αγάπιος Κρης πάλι αναφερόμενος στα άγρια σπαράγγια λέει ότι «κάμνουσιν αίμα, ωφελούσι τον στόμαχον, αυξάνουσι το σπέρμα, κινούσι το ούρον, καθαρίζουσι τα νεφρά από αμμούδα και παύουσι τον πόνον αυτών».
Την ρίζα των άγριων σπαραγγιών χρησιμοποιούσαν και οι παλιοί φαρμακοποιοί για τη σύνθεση ενός φάρμακου που αποκαλούσαν «πέντε ρίζες ορεκτικές μείζονες». Την έδιναν βρασμένη κατά της λευκωματουρίας, της συμπτωματικής και της οφειλόμενης σε παθήσεις των νεφρών. Ο Γκάλεν (θεραπευτής του 2ου αιώνα) αναφέρει το σπαράγγι ως καθαριστικό και θεραπευτικό Τα σπαράγγια άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά τον 14ο αιώνα στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ στην Αναγέννηση τα συναντούμε στα σπίτια όλων των πλούσιων καλοφαγάδων.
Στις μέρες μας δεν λείπουν από κάθε ανοιξιάτικο τραπέζι … πλούσιου ή φτωχού.
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ :Τα άγρια σπαράγγια βρίσκονται σχεδόν παντού, από δίπλα στη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά! Αγαπάνε τα νερά, τις δροσιές αλλά και τους ξερούς πευκώνες! Δίπλα σε ξερούς πευκώνες να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε μια άγρια σπαραγγιά.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ: Η άγρια σπαραγγιά είναι χαμηλός θάμνος με σκούρο πράσινο χρώμα, που αντί για φύλλα έχει αγκάθια. Οι βλαστοί της βγαίνουν ξεχωριστά απευθείας από το χώμα. Αυτό που τρώγεται είναι τα νεαρά βλαστάρια. Το χρώμα τους ποικίλει από υπόλευκα, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, έως σκούρο πράσινο σχεδόν μαύρο. Από το φυτό μαζεύουμε το τρυφερό βλαστάρι πριν απλώσει φύλλα, που βγαίνει από την ίδια ρίζα.  Δίπλα θα βρούμε παλιά κλαδιά που τσιμπάνε. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή στο κόψιμο του νεαρού βλασταριού. Το κόβουμε με το χέρι έως το σημείο που είναι τρυφερό. Με αυτό τον τρόπο μαζεύουμε βλαστάρια 8-15 εκατοστών. Και βέβαια τα μαγειρεύουμε την ίδια μέρα.. .Μπορούμε όμως και να τα κρατήσουμε για μια μέρα σε βρεγμένη πετσέτα μέσα στο ψυγείο.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ: Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους. Σήμερα θα φτιάξουμε μαι ωραιότατη ομελέτα.
ΥΛΙΚΑ:
1 ματσάκι τρυφερά βλαστάρια
6-7 αυγά
λίγο γάλα
ελαιόλαδο
αλάτι ,
πιπέρι,
150 γρ. καπνιστό τυρί σε κομμάτια,
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ: Εάν τα σπαράγγια μας είναι τρυφερά θα κόψουμε το κάτω μέρος που είναι σκληρό και θα κρατήσουμε το τρυφερό κομμάτι. Για να βρούμε πιο είναι το τρυφερό κομμάτι, κρατάμε το σπαράγγι με το ένα χέρι μας και με το άλλο μας χέρι πιάνουμε το κάτω μέρος του σπαραγγιού 2 εκ. πριν την άκρη και λυγίζουμε το σπαράγγι μέχρι να σπάσει. Θα σπάσει στο σημείο που πρέπει. Τις χοντρές άκρες μπορούμε να τις φυλάξουμε και να κάνουμε ένα ριζότο ή να τις βράσουμε μαζί με άλλα λαχανικά και να κάνουμε έναν ωραιότατο ζωμό λαχανικών. Εάν τα σπαράγγια είναι ινώδη ή χοντρά .  Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα από τα 2/3 των σπαραγγιών. Μόνο οι κορυφές των σπαραγγιών μένουν ως έχουν.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Καλό είναι να έχουμε ένα καλαθάκι να προσαρμόζεται στην κατσαρόλα ώστε να τοποθετήσουμε όρθια τα σπαράγγια και μόνο οι κάτω άκρες να είναι μέσα στο νερό. Ιδανικά τα σπαράγγια γίνονται στον ατμό. Εάν δεν έχουμε καλαθάκι δένουμε τα σπαράγγια με έναν σπάγκο, τα τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε τα σπαράγγια, κόβουμε τον σπάγκο και τα τοποθετούμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ: Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι, το σκόρδο και μια κουταλιά νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια. Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι . Μόλις πιεί το νερό (σε 2 λεπτά) σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τα σπαράγγια. Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Μόλις έχει σχηματιστεί η ομελέτα ρίχνουμε τα κομμάτια από το καπνιστό τυρί. Γυρίζουμε και ψήνουμε για 1 λεπτό και από την άλλη μεριά. Την σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο. Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).