TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Άγρια σπαράγγια ομελέτα… με καπνιστό τυρί

Απρ 18, 2016
in Μαγειρική
Άγρια σπαράγγια ομελέτα… με καπνιστό τυρί
Share on FacebookShare on Twitter

Άνοιξη… και το κυνήγι του άγριου σπαραγγιού άρχισε. Οι λάτρεις του και οι τροφοσυλλέκτες πήραν τα βουνά να αναζητήσουν το άγριο βλαστάρι που σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης! Τα άγρια σπαράγγια ήταν από τα αγαπημένα εδέσματα των Αρχαίων Ελλήνων και με τους βλαστούς τους στόλιζαν τις νύφες στους γάμους . Ίσως τα θεωρούσαν σύμβολα γονιμότητας. Τα άγρια σπαράγγια ήταν γνωστά ακόμη και στους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους οι οποίοι τα έτρωγαν σαν λαχανικό.

Οι αρχαίοι Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης είχαν σε εκτίμηση τον Asparagus acutifolius που ήταν , καθώς μας λένε, αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη και θεωρούσαν τους νέους βλαστούς του νόστιμο σαλατικό. Ο Θεόφραστος μάλιστα αναφέρει , ότι τα σπαράγγια αποτελούσαν αγαπημένο έδεσμα των Θεών Για τους βλαστούς του σπαραγγιού μας λέει και ο Ορειβάσιος ότι «εισί ευστόμαχοι τε και ουρητικοί και βραχύ το τρόφιμον έχοντες». Ο Αγάπιος Κρης πάλι αναφερόμενος στα άγρια σπαράγγια λέει ότι «κάμνουσιν αίμα, ωφελούσι τον στόμαχον, αυξάνουσι το σπέρμα, κινούσι το ούρον, καθαρίζουσι τα νεφρά από αμμούδα και παύουσι τον πόνον αυτών».
Την ρίζα των άγριων σπαραγγιών χρησιμοποιούσαν και οι παλιοί φαρμακοποιοί για τη σύνθεση ενός φάρμακου που αποκαλούσαν «πέντε ρίζες ορεκτικές μείζονες». Την έδιναν βρασμένη κατά της λευκωματουρίας, της συμπτωματικής και της οφειλόμενης σε παθήσεις των νεφρών. Ο Γκάλεν (θεραπευτής του 2ου αιώνα) αναφέρει το σπαράγγι ως καθαριστικό και θεραπευτικό Τα σπαράγγια άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά τον 14ο αιώνα στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ στην Αναγέννηση τα συναντούμε στα σπίτια όλων των πλούσιων καλοφαγάδων.
Στις μέρες μας δεν λείπουν από κάθε ανοιξιάτικο τραπέζι … πλούσιου ή φτωχού.
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ :Τα άγρια σπαράγγια βρίσκονται σχεδόν παντού, από δίπλα στη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά! Αγαπάνε τα νερά, τις δροσιές αλλά και τους ξερούς πευκώνες! Δίπλα σε ξερούς πευκώνες να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε μια άγρια σπαραγγιά.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ: Η άγρια σπαραγγιά είναι χαμηλός θάμνος με σκούρο πράσινο χρώμα, που αντί για φύλλα έχει αγκάθια. Οι βλαστοί της βγαίνουν ξεχωριστά απευθείας από το χώμα. Αυτό που τρώγεται είναι τα νεαρά βλαστάρια. Το χρώμα τους ποικίλει από υπόλευκα, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, έως σκούρο πράσινο σχεδόν μαύρο. Από το φυτό μαζεύουμε το τρυφερό βλαστάρι πριν απλώσει φύλλα, που βγαίνει από την ίδια ρίζα.  Δίπλα θα βρούμε παλιά κλαδιά που τσιμπάνε. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή στο κόψιμο του νεαρού βλασταριού. Το κόβουμε με το χέρι έως το σημείο που είναι τρυφερό. Με αυτό τον τρόπο μαζεύουμε βλαστάρια 8-15 εκατοστών. Και βέβαια τα μαγειρεύουμε την ίδια μέρα.. .Μπορούμε όμως και να τα κρατήσουμε για μια μέρα σε βρεγμένη πετσέτα μέσα στο ψυγείο.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ: Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους. Σήμερα θα φτιάξουμε μαι ωραιότατη ομελέτα.
ΥΛΙΚΑ:
1 ματσάκι τρυφερά βλαστάρια
6-7 αυγά
λίγο γάλα
ελαιόλαδο
αλάτι ,
πιπέρι,
150 γρ. καπνιστό τυρί σε κομμάτια,
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ: Εάν τα σπαράγγια μας είναι τρυφερά θα κόψουμε το κάτω μέρος που είναι σκληρό και θα κρατήσουμε το τρυφερό κομμάτι. Για να βρούμε πιο είναι το τρυφερό κομμάτι, κρατάμε το σπαράγγι με το ένα χέρι μας και με το άλλο μας χέρι πιάνουμε το κάτω μέρος του σπαραγγιού 2 εκ. πριν την άκρη και λυγίζουμε το σπαράγγι μέχρι να σπάσει. Θα σπάσει στο σημείο που πρέπει. Τις χοντρές άκρες μπορούμε να τις φυλάξουμε και να κάνουμε ένα ριζότο ή να τις βράσουμε μαζί με άλλα λαχανικά και να κάνουμε έναν ωραιότατο ζωμό λαχανικών. Εάν τα σπαράγγια είναι ινώδη ή χοντρά .  Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα από τα 2/3 των σπαραγγιών. Μόνο οι κορυφές των σπαραγγιών μένουν ως έχουν.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Καλό είναι να έχουμε ένα καλαθάκι να προσαρμόζεται στην κατσαρόλα ώστε να τοποθετήσουμε όρθια τα σπαράγγια και μόνο οι κάτω άκρες να είναι μέσα στο νερό. Ιδανικά τα σπαράγγια γίνονται στον ατμό. Εάν δεν έχουμε καλαθάκι δένουμε τα σπαράγγια με έναν σπάγκο, τα τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε τα σπαράγγια, κόβουμε τον σπάγκο και τα τοποθετούμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ: Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι, το σκόρδο και μια κουταλιά νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια. Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι . Μόλις πιεί το νερό (σε 2 λεπτά) σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τα σπαράγγια. Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Μόλις έχει σχηματιστεί η ομελέτα ρίχνουμε τα κομμάτια από το καπνιστό τυρί. Γυρίζουμε και ψήνουμε για 1 λεπτό και από την άλλη μεριά. Την σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο. Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας
Μαγειρική

Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας

Απρ 22, 2025
Λάπατα με αρνί
Μαγειρική

Λάπατα με αρνί

Απρ 21, 2025
Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;
Μαγειρική

Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;

Απρ 21, 2025
Next Post
Όλα όσα πρέπει αν ξέρετε για τις παιδικές αλλεργίες

Όλα όσα πρέπει αν ξέρετε για τις παιδικές αλλεργίες

Τενοντίτιδα: Ποιές είναι οι αιτίες και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Τενοντίτιδα: Ποιές είναι οι αιτίες και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Δείτε βήμα – βήμα πώς να βάψετε ρίγες, μόνοι σας, στους τοίχους του δωματίου

Δείτε βήμα – βήμα πώς να βάψετε ρίγες, μόνοι σας, στους τοίχους του δωματίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd