TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Πολιτισμός

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στα Τρίκαλα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών      

Δεκ 3, 2014
in Πολιτισμός
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στα Τρίκαλα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών      
Share on FacebookShare on Twitter

Μελωδικότητα, φρεσκάδα, τρυφερότητα, λάμψη και βέβαια εορταστική διάθεση χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στα Τρίκαλα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα . η συναυλία θα δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων/ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ενισχύει η παρουσία του γνωστού stand up κωμικού και performer Χριστόφορου Ζαραλίκου που, εμβόλιμα, θα αφηγηθεί με τον τρόπο του κλασικές και πολυαγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή από την όπερα (ή σωστότερα το παραμυθόδραμα) «Χένσελ και Γκρέτελ» του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, την Άρια (Air) από την Ορχηστρική Σουίτα αρ.3 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, τα «Ρόδα από το Νότο» του Γιόχαν Στράους και τις συνθέσεις «Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ» και «Βόλτα με έλκηθρο» του Λίροϊ Άντερσον.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο συνδυασμός σαφών βαγκνερικών επιρροών και παραδοσιακών γερμανικών μελωδιών διαπνέει την, παραμυθένιας ατμόσφαιρας, όπερα «Χένσελ και Γκρέτελ», το μόνο έργο του Γερμανού συνθέτη του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, το οποίο άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Γράφτηκε την περίοδο 1891-1892 πάνω σε λιμπρέτο που εμπνεύστηκε η αδελφή του συνθέτη Αδελαΐδα Βέττε από το ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαϊμάρη το Δεκέμβριο του 1893 υπό τη διεύθυνση του Ρίχαρντ Στράους.

Η ιταλικής τεχνοτροπίας Άρια είναι το δεύτερο μέρος της Τρίτης από τις τέσσερις σωζόμενες Ορχηστρικές Σουίτες του Μπαχ και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές σελίδες του μεγάλου Γερμανού Κάντορα. Η Σουίτα γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1731 και προοριζόταν να παιχτεί από το Collegium Musicum, έναν σύλλογο (νέων κυρίως) εκτελεστών μουσικής, που έδινε συναυλίες στην καφετέρια του Γκότφρηντ Τσίμερμαν, στη Λειψία.

Βασισμένο στο γνωστό παραμύθι του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα E.T.A. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» (1816), αλλά και στην ελαφρώς μεταγενέστερη εκδοχή του από τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα) «Ιστορία ενός καρυοθραύστη» (1844) ήταν το μπαλέτο του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, για το οποίο ο Τσαϊκόφσκυ κλήθηκε να γράψει μουσική το 1891. Ο συνθέτης ολοκλήρωσε την αποστολή του την άνοιξη του 1892 και η πρεμιέρα δόθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με μέτρια επιτυχία. Κι όμως σήμερα θεωρείται ένα από τα ομορφότερα έργα του Τσαϊκόφσκυ, ταυτισμένο μάλιστα -και λόγω θεματολογίας- με την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανάμεσα στα αποσπάσματα που επέλεξε η Κ.Ο.Α. για την Χριστουγεννιάτικη συναυλία της, ξεχωρίζει το γοητευτικό και εκφραστικό Βαλς των λουλουδιών, ίσως το πιο εμπνευσμένο από όλα τα βαλς του Τσαϊκόφσκυ.

Ο Γιόχαν Στράους (υιός), χρησιμοποίησε τέσσερα βαλς από την προγενέστερη (1880) οπερέτα του Το δαντελένιο μαντήλι της βασίλισσας, για να σχηματοποιήσει, την ίδια χρονιά, το δημοφιλές ορχηστρικό έργο «Ρόδα από το Νότο». Σε αντίθεση με την ξεχασμένη σήμερα οπερέτα, τα «Ρόδα από το Νότο» αποτελούν ένα πολύ προβεβλημένο και συχνά παιζόμενο έργο του «βασιλιά του βαλς» –ιδίως σε συναυλιακά προγράμματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ως «ο Γιόχαν Στράους (υιός) της αμερικάνικης μουσικής» χαρακτηρίστηκε ο Λίροϊ Άντερσον, ο σουηδικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης που αφοσιώθηκε στην ελαφρά ορχηστρική μουσική κατορθώνοντας, το έργο του να κερδίσει μέγιστη απήχηση σε ένα ευρύτατο κοινό διεθνώς. Το «Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ» (1950) είναι μία συμφωνική ουβερτούρα, ένα είδος μουσικού ποτπουρί από δημοφιλέστατες μελωδίες συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα (όπως τα “Τρίγωνα–Κάλαντα”), τις οποίες ο συνθέτης επεξεργάστηκε αξιοποιώντας τα πλούσια συμφωνικά ηχοχρώματα. Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1946, στη διάρκεια ενός καύσωνα ο συνθέτης είχε συλλάβει την ιδέα μίας ηχητικής απεικόνισης του χειμώνα (!). Τελικώς το έργο «Βόλτα με έλκηθρο» ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 και ηχογραφήθηκε την επόμενη χρονιά, αποκτώντας εξαρχής τεράστια δημοτικότητα. Παρόλο που δεν ήταν πρόθεση του Άντερσον η σύνθεση να συσχετιστεί με τα Χριστούγεννα, το «Βόλτα με έλκηθρο» παραμένει και σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε όλο τον κόσμο.

Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ

Γεννημένος το 1968 ο Χριστόφορος Ζαραλίκος τελείωσε τη Δραματική Σχολή Βεάκη και σχεδόν αμέσως στράφηκε στο είδος της stand up comedy. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας κωμικών της Λουκίας Ρικάκη στις «Νύχτες Κωμωδίας» (1995) και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ανάλογες παραστάσεις. Έχει επίσης εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός (ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΝΕΤ 105,08,  Best 92,6), παρουσιαστής και συγγραφέας κειμένων για γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές (σε Mega, Alter, NET, ANT1). Έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ συμμετείχε και στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη “Έφτασε”. Tον Οκτώβριο του 2014 παρουσιάζει στον Σταυρό του Νότου Plus, μαζί με τον τραγουδοποιό Σπύρο Γραμμένο, τη μουσικοθεατρική παράσταση “Ο Eνφιάς και η μικρή Δεή -Πληρώστε μας” η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ

Γεννημένος στην Αθήνα το 1968, ο Νίκος Χαλιάσας μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών, απ΄όπου αποφοίτησε το 1989 με Άριστα και  Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis και στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin. Για τις μεταπτυχιακές του σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music με τους J.Forster και B.Keefe και έκανε σχετικό μεταπτυχιακό στο Trinity College of Music με τον P.Stark, ενώ εμφανίστηκε ως αρχιμουσικός με αρκετές αγγλικές ορχήστρες.

Στην Ελλάδα ίδρυσε και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής ‘Συμφωνία’ Πειραιά και νήσων του Αργοσαρωνικού.

Έχει επίσης διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτός Ελλάδας την Thüringen Sinfoniker, την σουηδική ορχήστρα Musica Vitae, την Astana Symphony Orchestra  του Καζακστάν κ.ά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 20.30

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων

ΕΝΓΚΕΛΜΠΕΡΤ ΧΟΥΜΠΕΡΝΤΙΝΚ (1854–1921)

Χένσελ και Γκρέτελ, εισαγωγή

ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685–1750)

Air, από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 3 σε ρε μείζονα, BWV 1068

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840–1893)

Αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης»

ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ, υιός (1825–1899)

Ρόδα από το Νότο, έργο 388

ΛΙΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ (1908–1975)

Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ (A Christmas Festival)

Βόλτα με έλκηθρο (Sleigh ride)

Αφηγητής  Χριστόφορος Ζαραλίκος

 Μουσική διεύθυνση Νίκος Χαλιάσας

Τιμές και τρόπος διάθεσης εισιτηρίων θα ανακοινωθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Πληροφορίες:

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων

Δ/νση Παιδείας & Πολιτισμού

Τμήμα Πολιτισμού & Αθλητισμού

Τ.24313 53567 

Μουσείο Τσιτσάνη

Τ.24310 77977

Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων

www.sfmt.gr

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τ. 210 7257601-3

www.koa.gr

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Βραδινός συμβολικός περίπατος στα Τρίκαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής
Featured

Βραδινός συμβολικός περίπατος στα Τρίκαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Απρ 24, 2025
Το «Δ των Δικαιωμάτων» ζωντάνεψε στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας
Πολιτισμός

Το «Δ των Δικαιωμάτων» ζωντάνεψε στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Απρ 24, 2025
Σήμερα Γιορτάζουν
Πολιτισμός

Σήμερα Γιορτάζουν

Απρ 24, 2025
Ηπειρώτικο Γλέντι με τους Δόκιμο Χαραλάμπους, Χρήστο Πότση και Γιάννη Παππά στην Ανδρομέδα!!
Πολιτισμός

Ηπειρώτικο Γλέντι με τους Δόκιμο Χαραλάμπους, Χρήστο Πότση και Γιάννη Παππά στην Ανδρομέδα!!

Απρ 24, 2025
Δυο μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις προσέφερε στο κοινό ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Τρικάλων
Πολιτισμός

Δυο μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις προσέφερε στο κοινό ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Τρικάλων

Απρ 24, 2025
Ματαιώνεται η συναυλία PLESSAS GOES JAZZ
Πολιτισμός

Ματαιώνεται η συναυλία PLESSAS GOES JAZZ

Απρ 24, 2025
Next Post
Μείωση των τροχαίων στα Τρίκαλα

Μείωση των τροχαίων στα Τρίκαλα

Μας αφήνει κι ο Φοίβος

Μας αφήνει κι ο Φοίβος

7 Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ των Τρικάλων δεν έχουν υποβάλει οικονομικά στοιχεία

7 Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ των Τρικάλων δεν έχουν υποβάλει οικονομικά στοιχεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd