Τι προσέχουμε στη χύτρα ταχύτητας

Η χύτρα ατμού, ή χύτρα ταχύτητας όπως είναι επίσης γνωστή, υπάρχει πλεον σε όλα σχεδόν τα σπίτια αφού τα πλεονεκτήματα αυτής της μαγειρικής συσκευής είναι πολλά με τον περιορισμό χρόνου μαγειρέματος και οικονομίας.

Η μέθοδος μαγειρέματος με ατμό, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος σε φούρνο με γκάζι ή ηλεκτρισμό πλεονεκτεί λόγω της δυνατότητας του ατμού να μεταφέρει με πιο αποτελεσματικό τρόπο ενέργεια για το μαγείρεμα σε σύγκριση με τον αέρα, χωρίς να καεί το φαγητό και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια.

xytra_8

Αυτό κάνει και η χύτρα ταχύτητας, αφού το στεγανό δοχείο και το ερμητικά κλειστό καπάκι της δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του ατμού. Έτσι, η θερμότητα που παράγεται από τη φωτιά αυξάνει την πίεση εντός της χύτρας.

Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφάλειας, ειδικά μετά το τραγικό περιστατικό με τον αποκεφαλισμό νοικοκυράς στο Πέραμα.

Στην Ευρώπη διατίθενται χύτρες ταχύτητας σε ποικιλία μοντέλων και μεγεθών από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες τρίτες χώρες.

Για να επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά των χυτρών ταχύτητας πρέπει αυτές να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας. Η συμμόρφωση αυτή τεκμηριώνεται με την σήμανση συμμόρφωσης CE με ευανάγνωστο, ευδιάκριτο και ανεξίτηλο τρόπο.

Συνήθως, οι κατασκευαστές χυτρών ταχύτητας τοποθετούν τη σήμανση CE χαράσσοντας την στη βάση του δοχείου της χύτρας ταχύτητας ή στο καπάκι της και όχι κολλημένο με αυτοκόλλητο ή κάποια άλλη επιπρόσθετη ένδειξη.

Προτιμήστε να αγοράσετε ένα επώνυμο μοντέλο. Μπορεί το κόστος να είναι λίγο μεγαλύτερο, αλλά θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Αν πάρετε μια καλή χύτρα ταχύτητας θα την κρατήσετε μια ζωή. Συν ότι στα επώνυμα μοντέλα θα βρίσκετε πιο εύκολα ανταλλακτικά και μάλιστα για πολλά χρόνια. Σκεφτείτε να πάρετε μια χύτρα φθηνότερη μεν, αλλά να μην βρίσκετε ανταλλακτικό λάστιχο ή βαλβίδα λίγα χρόνια αργότερα και να καταλήξει στα σκουπίδια.

Μην επιλέξετε με κριτήριο την εμφάνιση. Δεν είπαμε να πάρετε το πιο άσχημο μοντέλο που θα βρείτε μπροστά σας, αλλά υπάρχουν άλλα κριτήρια πιο σημαντικά.

Επίσης ενημερωθείτε για την εγγύηση που συνοδεύει το προϊόν που θα επιλέξετε, καθώς και την υποστήριξη μετά την πώληση, για να γνωρίζετε τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά.

Όσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης χύτρας ταχύτητας, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ορθή χρήση και συντήρησή της. Ο κατασκευαστής πρέπει να δίνει σαφείς και χρήσιμες οδηγίες χρήσης και συντήρησης μαζί με τη χύτρα ταχύτητας.

Πριν τη χρήση της χύτρας ταχύτητας, βεβαιωθείτε ότι η ελαστική, στεγανωτική φλάντζα (λάστιχο) γύρω από το καπάκι δεν είναι φθαρμένη ή σχισμένη και ο αγωγός εξαέρωσης είναι καθαρός από υπολείμματα τροφής.

Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι ερμητικά κλειστό πριν τοποθετήσετε τη χύτρα στη φωτιά.

Εάν διαφεύγει ατμός γύρω από το καπάκι ή τις χειρολαβές, σβήστε αμέσως τη φωτιά, αφήστε τη χύτρα να κρυώσει, ελευθερώστε όλο τον ατμό που περιέχει ανοίγοντας το ρυθμιστή πίεσης, αφαιρέστε το καπάκι και προχωρήστε σε αντικατάσταση.

Αν η ελαστική τσιμούχα έχει ξεραθεί ή έχει ρωγμές και σημάδια καταπόνησης, αλλάξτε την αμέσως.

Αν η πίεση μέσα στη χύτρα ταχύτητας αυξάνεται συνεχώς χωρίς να εκτονώνεται μέσω του ρυθμιστή πίεσης τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος γι’ αυτό η χύτρα θα πρέπει να απομακρύνεται αμέσως από τη φωτιά.

Η συνεχώς αυξανόμενη πίεση μπορεί να έχει σαν αιτία τη βλάβη του ρυθμιστή πίεσης ή το φράξιμο της βαλβίδας υπερπίεσης με υπολείματα τροφών.

Το καπάκι μπορεί να αφαιρεθεί μόνο όταν ο ρυθμιστής πίεσης του ατμού σταματήσει να βγάζει ατμό.

Για περισσότερη ασφάλεια πριν αφαιρέσετε το καπάκι, αφήστε τη χύτρα ταχύτητας να κρυώσει από μόνη της για περίπου 10 λεπτά.

Οι νέες γενιές χυτρών ταχύτητας περιλαμβάνουν καπάκια που κλειδώνουν πρίν αυξηθεί η πίεση, ελαστικές τσιμούχες στεγανότητας που καθιστούν αδύνατο το άνοιγμα της χύτρας πρίν την εκτόνωση της πίεσης και βαλβίδες ασφαλείας από υπερπίεση.

Ποτέ μη γεμίζετε τη χύτρα πάνω από τα δύο τρίτα.

πηγή : newsitamea.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ