½ κιλό γίγαντες,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
2-3- σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ,
400γρ. σέσκουλα κομμένα με τα χέρια,
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες,
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες,
2 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες,
400 γρ. σπανάκι ,
3-4 καυκαλήδες,
1 ματσάκι μαϊντανό ,
σέλινο ή μάραθο,
ελαιόλαδο ,
1 κουταλιά πελτέ,
3-4 ντομάτες πολτοποιημένες,
λίγα λάπατα ,
και λίγα μυρώνια (εάν βρούμε) ,
αλάτι ,
πιπέρι ,
προαιρετικά μισή ή μια μικρή καυτερή πιπερίτσα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε από το βράδυ σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα κόβουμε το καθένα χωριστά. Βάζουμε τους γίγαντες με την κατσαρόλα στη φωτιά και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αδειάζουμε το νερό και στην συνέχεια τους βάζουμε να βράσουν με 1 λίτρο νερό σε σιγανή φωτιά και τους αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν (μπορούμε να τους βράσουμε και στη χύτρα). Σε μια άλλη ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 3-4 κ. σ. ελαιόλαδο και προσθέτομε τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα , τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους γίγαντες και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Τα αναμειγνύουμε ελαφρά να πάρουν οι γίγαντες και τα μυρωδικά μας τη γεύση από τον πελτέ . Πολτοποιούμε στο multi τις φρέσκες ντομάτες. Στο ταψί που θα ψησουμε το φαγητό μας βαζουμε ολά τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα τρίβουμε με λίγο χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε το μαϊντανό το σέλινο και τέλος τα μυρωδικά και τους γίγαντες από την ρηχή κατσαρόλα με τη σαλτσούλα τους και 3-4 κ, σ. ελαιόλαδο. Ελέγχουμε το αλάτι και τους βάζουμε στο φούρνο. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό προσθέτουμε από το νερό που βράσαμε τους γίγαντες. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200ο C στον αέρα στην κάτω σχάρα.
Μυστικό: Όταν βράζουμε τους γίγαντες δεν ρίχνουμε ποτέ αλάτι. Αλατίζουμε στο ταψί. Αν θέλουμε να προσθέσουμε καυτερή πιπερίτσα ιδιαίτερα το χειμώνα την προθέτουμε στο ταψί μας πριν τους βάλουμε στο φούρνο. Ελέγχουμε το αλάτι κατά τη διάρκεια του ψησίματος και εάν δε χρησιμοποιήσουμε πιπερίτσα βάζουμε στο τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι.