Κόντρα στην κρίση και τις δυσκολίες της εποχής το έθιμο των δώρων από τον νονό στο βαφτιστήρι του παραμένει ζωντανό

Κόντρα στην κρίση και τις δυσκολίες της εποχής μας, το έθιμο των δώρων από τον νονό στο βαφτιστήρι του παραμένει ζωντανό. Αυτές τις μέρες πολλοί είναι εκείνοι που τρέχουν στα μαγαζιά να αγοράσουν λαμπάδα, παπούτσια, παιχνίδια, ρούχα, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά. Η λίστα μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του νονού και της νονάς, αλλά και τη σχέση που έχει με το βαφτιστήρι.

Οι μέρες που διανύουμε είναι ημέρες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους νονούς, οι οποίοι δεν ξεχνάνε το βαφτιστήρι τους και προσπαθούν να το ικανοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Ακόμα μάλιστα και αν οι απαιτήσεις του είναι υπερβολικές.

Οικονομία

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει αλλάξει τις συνήθειές μας, ωστόσο αυτό δεν πτοεί τους νονούς που σπεύδουν να ψωνίσουν δώρα και καλούδια στα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό μας επιβεβαιώνει κι ο Βάιος Μπαμπανάρας, ιδιοκτήτης του Junior Toys. Η λαμπάδα, και για την ακρίβεια το παιχνίδι-δώρο που τη συνοδεύει, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δαπάνες του προϋπολογισμού των δώρων του νονού. Στην αγορά θα βρει κάποιος λαμπάδα από 5 ευρώ αν θέλει μία απλή λαμπάδα-κερί, ενώ το κόστος ανεβαίνει ανάλογα από το παιχνίδι, μας εξηγεί.

Αρκετοί νονοί θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τα καλύτερα στο βαφτιστήρι τους, καθώς από μικρή ηλικία το συνοδεύουν σε κάθε βήμα του, ενώ η πασχαλινή λαμπάδα που του δίνουν κάθε χρόνο έχει τον δικό της ξεχωριστό συμβολισμό κι αποτελεί μια πολύ σημαντική, αλλά και συμβολική στιγμή και για τους ίδιους. Έτσι δεν φείδονται να δαπανήσουν ένα σημαντικό ποσό για την αγορά της.

Εκείνο που μας λέει ο κ. Μπαμπανάρας είναι ότι πλέον έχουν αλλάξει οι συνήθειές μας. Πλέον, έχουμε ξεπεράσει το σοκ του πρώτου καιρού της κρίσης κι έχουμε όλοι προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αντίστοιχα έχουν προσαρμοστεί και τα θέλω μας. «Για το βαφτιστήρι οι νονοί ψάχνουν για το καλύτερο, όμως στο τέλος θα αγοράσουν αυτό που σηκώνει η τσέπη τους. Χωρίς υπερβολή και με μέτρο. Άλλωστε όλοι λίγο πολύ έχουμε βάλει το μέτρο στη ζωή μας. Κάπως έτσι γίνεται και η επιλογή της λαμπάδας και τον άλλων δώρων» μας λέει.

Τα… πάθη του νονού

Πάντως, πέρα από το οικονομικό η επιλογή του δώρου για το βαφτιστήρι αποδεικνύεται πολλές φορές… Γολγοθάς καθώς οι νονοί αναζητούν συγκεκριμένα παιχνίδια και δώρα που έχουν ζητήσει να τους φέρουν τα παιδιά. Όση ώρα είμαστε στο κατάστημα του κ. Μπαμπανάρα για το ρεπορτάζ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήρθαν να ζητήσουν με το «μαγικό χαρτάκι της λίστας επιθυμιών» ανά χείρας το δώρο που τους είχε ζητήσει το βαφτιστήρι τους.

Οι φωτό είναι από το κατάστημα Junior Toys

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ