Καταφύγιο Κόζιακα από το 1959… Μοναδική απόδραση στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος

Τα καταφύγια αποτελούν μια εναλλακτική μορφή απόδρασης. Μία απόδραση για εκδρομείς που έχουν κουραστεί από την μονοτονία των «mainstream» εξορμήσεων κι αναζητούν κάτι διαφορετικό για να περάσουν το σαββατοκύριακό τους μακριά από τη μονοτονία, τους ήχους και το στρες της πόλης και θέλουν επιτέλους να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Πεζοπορία σε ειδυλλιακά τοπία, ορειβατικό σκι, δραστηριότητες στη φύση κι απολαυστικές στιγμές δίπλα στο τζάκι για να τελειώσει ιδανικά η μέρα  ειδικά τώρα που αποχαιρετούμε σιγά, σιγά το καλοκαίρι.

Στο Νομό Τρικάλων στο όρος Κόζιακας ή Κερκέτιων στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος (1901μ) από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4,  συναντάμε το  καταφύγιο Κόζιακα. Δεκάδες είναι οι ορειβάτες που το επισκέπτονται και μαγεύονται από την ομορφιά της διαδρομής και του τοπίου.

Από το 1959

Η θέση που βρίσκεται το καταφύγιο, πλησίον της πηγής Μπάκολα, παραχωρήθηκε την δεκαετία του 1950 με βασιλικό διάταγμα στον Ε.Μ.Ο.Τ. κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Αχιλλέα Καρανάσιου. Το καταφύγιο εγκαινιάστηκε το 1959. Έκτοτε το διαχειρίστηκαν και το συντήρησαν τοπικοί σύλλογοι και φορείς με μελανό σημείο την καταστροφή του από πυρκαγιά που προήλθε από εμπρησμό ή από αμέλεια ορειβάτη.

Στην συνέχεια επισκευάστηκε και παραχωρήθηκε στο δήμο Αιθήκων όπου με την σειρά του το ενέταξε στο πρόγραμμα LEADER μέσω του οποίου έγινε μερική ανακαίνιση στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στις 27 Αυγούστου 2013 έπειτα από δημοπρασία του δήμου Πύλης το καταφύγιο μισθώθηκε στον Περικλή Μητρονάτσιο ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε γενική ανακαίνιση του εσωτερικού και περιβάλλοντα χώρου.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία – Ορειβασία, Ποδηλασία Δρόμου – Ορεινή Ποδηλασία, Ορεινό Τρέξιμο, Σκι – Ορειβατικό Σκι, Αναρρίχηση, Ελεγχόμενο Κυνήγι είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει.

Σήμερα στον Κόζιακα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών. Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Κόζιακα περιλαμβάνει διαδρομές για όλους. Από πολύ εύκολες και σχετικά μικρές σε απόσταση και δυσκολία, μέχρι πολύ απαιτητικές.

Μία από τις πιο δημοφιλής δραστηριότητες στο Κόζιακα είναι το mountainbike. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια-δασικοί δρόμοι του Κόζιακα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει όλες τις ομορφιές του ορεινού όγκου κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο του. Σημαντικά εργαλεία βέβαια που πρέπει να έχει μαζί του ο επισκέπτης είναι η πυξίδα και ο χάρτης της περιοχής (www.anavasi.gr).

Η ποικιλία των μονοπατιών γύρω από το καταφύγιο του Κόζιακα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει ποικίλες διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Άξια λόγου είναι η διάνοιξη καινούριων διαδρομών, από τον γνωστό ορειβάτη Ν. Κρούπη, ΒΒΑ της Ελάτης.

Στους πρόποδες του Κόζιακα δίπλα στα καταπράσινα λιβάδια βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου.

Στον ορεινό όγκο του Κόζιακα υπάρχουν αρκετά πεδία αναρρίχησης με σημαντικότερα τα πεδία της Πύλης :

 • Μικρό Φαράγγι : Έχει καθιερωθεί ως το ιδανικότερο αναρριχητικό πεδίο στην Ελλάδα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πολύ μεγάλη ποικιλία διαδρομών για όλα τα επίπεδα αναρριχητών καθώς και η δροσιά που επικρατεί στο φαράγγι είναι ο σημαντικότερος λόγος που η Πύλη αποτελεί έναν τόσο ιδανικό προορισμό. Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης έχει κατασκευάσει μια εξέδρα μπροστά από το αναρριχητικό πεδίο για την διανυκτέρευση των αναρριχητών. Ο βράχος χαρακτηρίζεται από τα κολονέτα και την αρνητική κλίση στις περισσότερες διαδρομές.
 • Το αναρριχητικό πεδίο της Πύλης : Είναι το πρώτο πεδίο που εξοπλίστηκε με διαδρομές από τις αρχές του 1994. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι οι μόνες διαδρομές για αναρρίχηση στην περιοχή των Τρικάλων μέχρι τότε ήταν τα βράχια των Μετεώρων. Παρόλο το υψόμετρο και την ποικιλία των διαδρομών στα Μετέωρα, δεν απαιτούνται εξαιρετικές επιδόσεις και τεχνική για να αναρριχηθεί κάποιος. Η ανάγκη αυτή, οδήγησε τους αναρριχητές των Τρικάλων στην αναζήτηση πιθανών πεδίων ασβεστόλιθου και το άνοιγμα διαδρομών σε αυτά. Στράφηκαν πρώτα στο χωριό της Πύλης και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Η Πύλη αποτελείται από 5 βασικά πεδία με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και 10, το οποίο δίνει την προοπτική ανοίγματος μέχρι και 350 διαδρομών.
 • Το καταφύγιο βρίσκεται στην καρδιά της Ε.Κ.Π. ΚΟΖΙΑΚΑ της μεγαλύτερης κυνηγετικής περιοχής της χώρας μας, έκτασης 464.000 στρεμμάτων και ομολογουμένως σε έναν κυνηγετικό βιότοπο τόσο ενδημικών όσο και αποδημητικών θηραμάτων. Ο κυνηγός μπορεί να απολαύσει όσον αφορά τα πτερωτά θηράματα, το κυνήγι της ορεινής πέρδικας (alektorisgreka), της μπεκάτσας, της νησιώτικης πέρδικας και του φασιανού. Όσον αφορά τα τριχωτά θηράματα θα συναντήσει κανείς λαγούς, ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα και αγριόγιδα. Το κυνήγι διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες της Ε.Κ.Π. ΚΟΖΙΑΚΑ.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο καταφύγιο είναι δυνατή από τις παρακάτω προτεινόμενες διαδρομές:

 • Από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου (1150μ.) περνάμε απέναντι από το ξύλινο γεφυράκι με ανατολική κατεύθυνση ανεβαίνοντας από το κλασικό μονοπάτι που δυστυχώς συναντάται με το νέο δασικό δρόμο που φτάνει κάτω από το καταφύγιο και που έγινε για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων. Από το ίδιο σημείο μέχρι την πρώτη βρύση που συναντάμε μετά από 0.45′ πορεία συνεχίζουμε με νοτιοανατολική πορεία αφήνοντας αριστερά μας το κλασικό μονοπάτι και μετά από 1 ώρα περίπου φτάνουμε στην σκάλα του Αρβανίτη με την ομώνυμη βρύση. Εκεί είναι η διασταύρωση των μονοπατιών όπου δεξιά πηγαίνει για την Ελάτη ενώ εμείς συνεχίζουμε προς αριστερά με βορινή κατεύθυνση όπου σε λίγη ώρα συναντάμε τις στάνες και στη συνέχεια το καταφύγιο. Με μέτριο περπάτημα για την νέα διαδρομή απαιτούνται 2:30 ώρες περπάτημα από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου μέχρι το καταφύγιο σε μια πολύ όμορφη διαδρομή.
 • Από την Ελάτη παίρνουμε τον δασικό δρόμο που πηγαίνει στην τοποθεσία Καλογερομάντρι. Στα όρια Ελάτης – Πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου όπου είναι χαρακτηριστική η σήτα διαχωρισμού, συνεχίζουμε με το μονοπάτι που πηγαίνει προς την βρύση του Αρβανίτη όπου συναντάμε το νέο μονοπάτι που ανεβαίνει από το Χιονoδρομικό Κέντρο Περτουλίου,
 • Από τον οικισμό Κόρη (830μ) ανεβαίνουμε από το λούκι του Τρύπιου Λιθαριού (1630μ.) και παρακάμπτοντας την κορυφή του Κόζιακα σε 3:30 ώρες είμαστε στο καταφύγιο από μια διαδρομή όπου στην αρχή μέχρι το Τρύπιο Λιθάρι έχει μεγάλη κλίση και προτείνεται για έμπειρους πεζοπόρους.
 • Από το δημoτικό διαμέρισμα Κοτρωνίου όπου υπάρχει προσημασμένο μονοπάτι που οδηγεί στην τοποθεσία Κρανιά, Μπέη, Κανάλες, Τρύπιο λιθάρι καταφύγιο. Πρόκειται για μεγάλη διαδρομή, όπου απαιτείται 10 – 12 ώρες πεζοπορία και έχει ένα μικρό δύσκολο κομμάτι από τη Δρακόσκαλα μέχρι το οροπέδιο της Κρανιάς,
 • Από το δημοτικό διαμέρισμα Πιαλείας όπου σε σηματοδοτημένο μονοπάτι διασχίζουμε ένα μικτό δάσος από πλατάνια, οξυές, καστανιές, έλατα κλπ. σε πολλά σημεία του οποίου συναντάμε παραδοσιακές στάνες από πελεκητή ξυλεία και δύο μικρούς καταρράκτες. Έτσι φτάνουμε στην τοποθεσία Μαντρινιά όπου υπάρχει καλοκαιρινός οικισμός κτηνοτρόφων. Από εκεί συνεχίζουμε για την τοποθεσία Μπέη όπου υπάρχει μεγάλο κιόσκι για ολιγόωρη ξεκούραση, το ομώνυμο σπήλαιο και νερό. Στην τοποθεσία Μπέη είναι η διασταύρωση των μονοπατιών που έρχονται από το Κοτρώνι όπως προαναφέραμε, την Πύλη, την Ιερά Μονή Δούσικου και την Φιλύρα αλλά δεν τα περιγράφουμε λόγω ανεπαρκούς σήμανσης και κλεισίματος των μονοπατιών. Από τη θέση ΜΠΕΗ το μονοπάτι για το καταφύγιο συνεχίζει μέσα σ ΄ένα πυκνό δάσος από έλατα, περνώντας από τις θέσεις Έλατο του Κώστα, Κανάλλες, Τρύπιο Λιθάρι καταφύγιο. Οι ώρες ανάβασης από την Πιαλεία και τις άλλες περιοχές με μέτριο περπάτημα είναι 10 – 12 ώρες περίπου.
 • Από την πλευρά της Καλαμπάκας η πρόσβαση γίνεται από την Γλυκομηλιά μέσα από το υπέροχο δάσος της Χουτιάνας όπου υπάρχει σήμανση αλλά λόγω της πυκνότητας του δάσους και ορισμένων δύσκολων σημείων είναι προτιμότερο να αποφεύγεται χωρίς την συνοδεία έμπειρου συνοδού.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το κέντρο των Τρικάλων

 • ΤΡΙΚΑΛΑ – ΧΙΟΝ. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ 42χλμ. Υψόμετρο 1150μ.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ – ΕΛΑΤΗ 34 χλμ. Υψόμετρο 860 μ.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΟΤΡΩΝΙ 32χλμ. Υψόμετρο 720 μ.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ – ΠΙΑΛΕΙΑ 27χλμ. Υψόμετρο 260 μ.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ – ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ άσφαλτος 19 χλμ. – ΚΟΡΗ 8 χλμ. Χωματόδρομος Υψόμετρο 870 μ.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ – ΓΛΥΚΟΜΗΛΙΑ 63χλμ. Υψόμετρο 640 μ.

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το http://www.koziakasrefuge.gr

Καταφύγιο Κόζιακα || Τηλέφωνα: 6977662569 Περικλής Μητρονάτσιος & 6976080613 Παπαστεργίου Αλέξανδρος || Email: info@koziakasrefuge.gr ||

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ