Ιούνιος: Ο μήνας που… ανταμώνουν Βλάχοι και Σαρακατσάνοι-Χοροί, δρώμενα και παράδοση…

>Στη Λάρισα στις 16, 17 και 18 Ιουνίου το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων

> Το τριήμερο 23-25 Ιουνίου το 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια

Ο μήνας που ανταμώνουν Βλάχοι και Σαρακατσάνοι είναι ο Ιούνιος. Χιλιάδες άνθρωποι θα ανταμώσουν, έθιμα θα αναβιώσουν, μνήμες του παρελθόντος θα ξυπνήσουν… Η παράδοση στο επίκεντρο και των δύο ανταμωμάτων που θα πραγματοποιηθούν των μεν Βλάχων στη Λάρισα, των δε Σαρακατσαναίων σταθερά στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Λάρισα, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Το Αντάμωμα, που φέτος  θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ομοσπονδίας, έχει προγραμματιστεί για τις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2017.

Το πρόγραμμα του 33ου έχει ως ακολούθως: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

12:00 ΕΠΙΣΚΕΨΗ & ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

20: 15 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ METROPOL ( ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ) ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΤΙΝΑΔΑΣ ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

21:00 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού

Συμμετέχουν οι παρακάτω σύλλογοι:

  1. Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα»
  2. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο »
  3. Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες»
  4. Σύλλογος Λιβαδιωτών Λάρισας « Γιωργάκης Ολύμπιος »
  5. Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή»
  6. Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα»

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

10:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ : Εκδήλωση για παιδιά- Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα

Βλαχοχώρια μας ».

12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ : Α. Έκθεση φωτογραφίας « Οι Βλάχοι στη πόλη της Λάρισας»

Β. Ημερίδα με θέμα: « Η Λάρισα των Βλάχων»

Ομιλητές: Δρ. Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη Διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής

«Αβερώφειος Γεωργική Σχολή κληροδότημα με Παρελθόν, Παρών και Μέλλον »

Αντώνιος Μπουσμπούκης, (ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ): « Οι Βλάχοι στη Λάρισα »

19:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ :Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

9:30 Eκκλησιασμός στον Άγιο Αχίλλειο.

10:15 ΦΡΟΥΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) : Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι Σαρακατσάνοι για τη διοργάνωση του 37ου Ανταμώματος το τριήμερο 23-25 Ιουνίου. Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στη γενιά των νέων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν. Το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, θα πραγματοποιηθεί στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων με προσκεκλημένο τον Ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη.

Οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά με το 37ο Αντάμωμα σε ανακοίνωση-κάλεσμα τα ακόλουθα:

«Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι  το γένος Έλληνες,  αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της Ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της Ελληνικής φυλής.

Το φετινό Αντάμωμα απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξορκίζει για άλλη μία φορά, τις Κασσάνδρες μιας  συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους  θησαυρούς της παράδοσης».

Πρόγραμμα

  • Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή το βράδυ, το 6ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού , για να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!…
  • Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων τον Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων με το  εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται από τον αρχηγό  της  Εθνικής    Ελλάδος  που κατέκτησε το «EURO 2004» Θεόδωρο Ζαγοράκη.
  • Το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί «Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι  της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και  τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες  και θα στηθούν οι τσατούρες.
  • Την Κυριακή το πρωί, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα την «Ανακήρυξη Σαρακατσάνου Κλεφταρµατωλού Καπετάνιου» καθώς και  παιγνίδια και  χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας .

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ