Οι οικογένειες έχουν το δικό τους κώδικα αστείων

Οι οικογένειες έχουν το δικό τους κώδικα αστείων!

Απ’ το πρώτο λεπτό της ζωής μας μέχρι και το τελευταίο, το πολυτιμότερο και πιο αναπόσπαστο κομμάτι μας είναι η οικογένειά μας. Όσα άτομα κι αν γνωρίσουμε, εκείνη θα είναι πάντα μία και μοναδική. Με τις ιδιαιτερότητές της, τις καλές, τις αστείες, αλλά και τις άσχημες στιγμές, ακόμα κι εκείνες τις τεράστιες οικογενειακές συγκεντρώσεις, που μαζεύεται όλο το σόι!

Τίποτα και κανείς δε θα είναι ποτέ ικανός ν’ αντικαταστήσει τους τόσο δικούς μας ανθρώπους. Το κάθε στοιχείο του χαρακτήρα τους, καλό ή κακό, τους κάνει αυτούς που πραγματικά είναι. Τους ανθρώπους που σ’ αγαπάνε με τον πιο αληθινό τρόπο για το αυθεντικό άτομο που είσαι, χωρίς να χρειάζεται σε καμία περίπτωση να κρυφτείς πίσω από το δάκτυλό σου. Εξάλλου, όπως συνεχίζει ν’ ακούγεται εδώ και τόσα χρόνια, το αίμα, νερό δε γίνεται.

Ας επικεντρωθούμε, λοιπόν, τώρα, σε ένα απ’ τα καλύτερα κομμάτια της κάθε οικογένειας. Τον δικό της, ξεχωριστό, κώδικα αστείων, που ενώ άλλοι τόσοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ούτε με σφαίρες, εκείνοι οι ίδιοι αλλά κι εσύ δε θ’ αλλάζατε με τίποτα. Μέσα σ’ αυτήν βρίσκονται οι άνθρωποι που με τον τρόπο τους καταφέρνουν να σε κάνουν να γελάσεις με την ψυχή σου και να εστιάσεις στα ωραία της ζωής, εκτιμώντας όλα τα θετικά που έχεις γύρω σου, συμπεριλαμβανομένων αυτών.

Έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να κυλιστείς στα πατώματα απ’ τα γέλια, στο σημείο που θα κλάψεις, με την κυριολεκτική έννοια, με τη λεπτομέρεια όμως πως τα δάκρυα εκείνα θα είναι χαράς. Άλλες φορές γελάς με τ’ αστεία τους ακόμα κι αν δεν τα βρίσκεις περιχυμένα, μόνο και μόνο για να τους κάνεις να χαμογελάσουν ή γιατί αγαπάς το ύφος τους. Το ίδιο όμως, δεν αποκλείεται να κάνουν κι εκείνοι μαζί σου. Εξάλλου, αν το καλοσκεφτείς, όλοι μας γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι από ποτέ βλέποντας τους ανθρώπους που αγαπάμε να γελάνε, πόσο μάλλον εξαιτίας μας.

Ένας απ’ τους κυριότερους λόγους που λατρεύουμε τόσο πολύ τις γιορτές, είναι και πάλι η ίδια μας η οικογένεια. Γιορτές σημαίνει οικογενειακά τραπέζια. Μια μεγάλη συγκέντρωση, ένα ξεχωριστό είδος επανασύνδεσης. Εξιστόρηση παλιών αναμνήσεων, επικεντρωμένες στις ντροπιαστικές, φυσικά, ιστορίες σου απ’ όταν ήσουν παιδί! Τόσο τις δικές σου, όσο και των υπόλοιπων νιάτων της οικογένειας. Όλοι οι «μεγαλύτεροι» το διασκεδάζουν κοροϊδεύοντάς σας, ενώ εσείς κρύβεστε πίσω απ’ τα δάκτυλά σας προσπαθώντας να μη δείξετε πόσο πολύ ντρέπεστε. Με τα χρόνια, όμως, το συνηθίζεις και το απολαμβάνεις.

Σε κάθε συνάντηση τα ίδια, σαν ένας μυστικός μα ταυτόχρονα σταθερός κώδικας αστείων ιστοριών που παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν παλιώνει, αφού ποτέ δε βαριέσαι να τ’ ακούς. Κάπως έτσι, αντιλαμβάνεσαι πως ο καθένας ξεχωριστά  ακόμα κρύβει –και για πάντα θα κρύβει– ένα αθώο παιδί μέσα του. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έστω και με τη μικρότερη ή και χωρίς καμία απολύτως αφορμή, βρίσκουν κάτι αστείο να πουν.

Η καλή διάθεση δε σταματάει ποτέ, παρά την κούραση. Ίσως η αγάπη στην ατμόσφαιρα να δίνει ενέργεια! Από ‘κει πηγάζει και το ίδιο το ακατάπαυστο χιούμορ. Κάπου εκεί, μέσα σ’ όλο εκείνο το ήδη ευχάριστο κλίμα, τα πειράγματα και τις ντροπιαστικές ιστορίες, καταλήγετε να τραγουδάτε και να χορεύετε όλοι μαζί, χωρίς να νοιάζεστε για το πόσο παράφωνοι είστε, γιατί πολύ απλά μεταξύ σας δε γίνεστε ρεζίλι!

Τους ανθρώπους μας  δεν τους αλλάζουμε με κανέναν -ακόμα κι όταν μας φέρνουν στην πιο άβολη θέση. Κράτα την οικογένειά σου πάντα κάπου εκεί, κοντά στην καρδιά σου, αφού είναι το πιο αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Άνθρωποι που μπορούν να γελάνε με την ψυχή τους και ξέρουν πώς να το μεταδώσουν και στους γύρω τους αξίζουν όσο κανείς.

Συντάκτης: Ευαγγελία Νικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ