Η «Αυγή του πολιτισμού» – Παρουσιάστηκε η μορφή γυναίκας που έζησε στο σπήλαιο της Θεόπετρας την Μεσολιθική περίοδο

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με θέμα «Η Αυγή στη χαραυγή του πολιτισμού», στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018. Η Αυγή είναι η μεσολιθική γυναίκα του 7.000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα. Η εκδήλωση αυτή σκοπό έχει την σύγχρονη ματιά μας στο βάθος της ιστορίας των προγόνων μας. Ίδιος άλλωστε ήταν και ο σκοπός της παρουσίασης της Μύρτιδος, του κοριτσιού του λοιμού των Αθηνών, το 2010, ίδιος θα είναι και ο σκοπός της εμφάνισης της Ηδύλης, της μικρής Φεραίας, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσιάστηκε το πρόσωπο της «Αυγής». Η ανάπλαση της μορφής που είχε μια γυναίκα η οποία έζησε πριν από 9.000 χρόνια στο σπήλαιο Θεόπετρας στα Τρίκαλα. Η αποτύπωση και ανάπλαση της γυναικείας μορφής είχε ως εφαλτήριο το κρανίο της κοπέλας το οποίο ανακαλύφθηκε μαζί με τον σκελετό της το 1993 στο σπήλαιο.

Tο πρόσωπο της «Αυγής» παρουσιάστηκε από τον επ.καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ορθοδοντικό κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη ο οποίος ως επικεφαλής ομάδας Ελλήνων επιστημόνων είχε δημιουργήσει προ ολίγων ετών το πρόσωπο της Μύρτιδας. Ήταν μια νεαρή Αθηναία η οποία έζησε και πέθανε την εποχή του λοιμού γύρω στο 430 π.Χ.

Ο κ. Παπαγρηγοράκης αποκάλυψε το πρόσωπο της Αυγής κατά την διάρκεια ημερίδας υπό τον τίτλο «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού».  Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από ποικίλα επιστημονικά πεδία που συνδέονται με την γαστρονομία  όπως και την ενδυμασία της εποχής εκείνης. Παράλληνα αναπτύχθηκαν θέματα από ειδικούς επιστήμονες αναφορικά με την γλώσσα, την οικονομία , την κατοικία ακόμα και το κριτήριο ομορφιάς στην μακρινή περίοδο του Μεσολιθικού ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο.

Η κα Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια των ανασκαφών του Σπηλαίου Θεόπετρας και επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, είναι η αρχαιολόγος που έκανε τις ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας και έφερε στο φώς τα ευρήματα. Όπως ανέφερε πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία.  «Το όνομά της Αυγής» αποδίδει την αυγή του σημερινού πολιτισμού» είπε καθώς βάση των οστών της χρονολογείται στο 8070 π. Χ.

Όσο για την Μύρτιδα , ο κ. Παπαγρηγοράκης υπενθύμιζε ότι ονομάστηκε από τον ΟΗΕ ως «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας», συμπεριλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία της Αυστραλίας ενώ πολύ σύντομα τα ΕΛ.ΤΑ εκδίδουν γραμματόσημο με την μορφή της.

πηγή: www.athina984.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ