Φρούτα και λαχανικά: Ποια έχουν τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Τα περισσότερα –αν όχι όλα- φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας περιέχουν φυτοφάρμακα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέρος τους (φλούδα).

Αυτό υποστηρίζει ο ετήσιος οδηγός της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG 2017). Προκειμένου να καταρτιστεί ο οδηγός, οι ειδικοί εξέτασαν 48 είδη συμβατικών φρούτων και λαχανικών για να διαπιστώσουν αν περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες.

Παρά το καλό πλύσιμο ή ακόμη και το ξεφλούδισμα κάποιων από τα πάνω από 36.000 δείγματα, η ανάλυση εντόπισε σε αυτά ίχνη 178 φυτοφαρμάκων.

strawberries

Τα τρόφιμα που περιείχαν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων, ήταν:
– Φράουλες
– Σπανάκι
– Νεκταρίνια
– Μήλα
– Ροδάκινα
– Σέλινο
– Σταφύλια
– Αχλάδια
– Κεράσια
– Ντομάτες
– Γλυκές πιπεριές
– Πατάτες

Οι φράουλες περιείχαν τουλάχιστον 20 φυτοφάρμακα.

corn

Φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων ήταν τα εξής:

– Γλυκό καλαμπόκι
– Αβοκάντο
– Ανανάς
– Λάχανο
– Κρεμμύδι
– Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια
– Παπάγια
– Σπαράγγια
– Μάνγκο
– Μελιτζάνα
– Πεπόνι
– Ακτινίδιο
– Κουνουπίδι
– Γκρέιπφρουτ

Μόλις στο 1% των δειγμάτων γλυκού καλαμποκιού και αβοκάντο βρέθηκαν ανιχνεύσιμα παρασιτοκτόνα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταναλώνουν άφοβα φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας.

Είτε αγοράζετε βιολογικά είτε συμβατικά όμως, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένονται καλά με άφθονο νερό, να τα διατηρείτε στην κατάλληλη θερμοκρασία και να βρίσκονται μακριά από τρόφιμα όπως το νωπό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

πηγή :http://www.onmed.gr/diatrofi/story/357508/froyta-kai-laxanika-poia-exoyn-ta-perissotera-kai-poia-ta-ligotera-fytofarmaka

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ