Διπλό ουράνιο τόξο πάνω από τον Τρικαλινό ουρανό!!! Ένα σπάνιο φαινόμενο

Το ουράνιο τόξο είναι από τα ομορφότερα φυσικά φαινόμενα. Το διπλό ουράνιο τόξο είναι ακόμη ομορφότερο, και είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο. 

Οι Τρικαλινοί είχαν σήμερα το μεσημέρι τη χαρά να το θαυμάσουν και δεν έμειναν ασυγκίνητοι. Πολλοί ήταν εκείνοι που το απαθανάτισαν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το εσωτερικό ουράνιο τόξο είναι φωτεινότερο, γι’ αυτό και ονομάζεται πρωτεύον ουράνιο τόξο. Τα χρώματα είναι αντίθετα στα δυο ουράνια τόξα, δηλαδή, στο πρωτεύον τόξο εσωτερικά βρίσκεται το ιώδες και εξωτερικά το ερυθρό χρώμα, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε το ερυθρό στο εσωτερικό και το ιώδες στο εξωτερικό του τόξου.

Οι δύο αυτές διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η ηλιακή ακτίνα αντανακλάται στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής μια φορά, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε δυο διαδοχικές εσωτερικές ανακλάσεις, με αποτέλεσμα μικρότερη φωτεινότητα και αντιστροφή των ακραίων χρωμάτων του ηλιακού φάσματος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, είναι ακόμα πιθανό να φανεί ένα τρίτο ή ένα τέταρτο ουράνιο τόξο.

Οι φωτογραφίες είναι στην περιοχή της Σωτήρας-Εργατικές Κατοικίες (Πολιτεία).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ