Διατροφή και παιδί: Διατροφικές επιλογές για παιδιά 6 έως 12 ετών

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας 6 έως 12 ετών χρειάζονται υγιεινά τρόφιμα και θρεπτικά snacks.

Ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι αργός και σταθερός και χρειάζονται περίπου 4-5 γεύματα καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των snacks. Επιπρόσθετα, οι διατροφικές προτιμήσεις και αποστροφές συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε αυτήν την ηλικία κι επηρεάζονται από την οικογένεια, τους φίλους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πώς θα υιοθετήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες;

  • Προσφέρετε πάντα πρωινό στα παιδιά ακόμα κι αν αυτό είναι στο δρόμο για το σχολείο. Μερικές ιδέες για γρήγορο κι εύκολο πρωινό περιλαμβάνουν φρούτα, γάλα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τοστ με τυρί, ψωμί με ταχίνι και μέλι.
  • Εκμεταλλευτείτε τα απογευματινά snacks για να ενισχύσετε τη διατροφική πρόσληψη των παιδιών με θρεπτικά συστατικά. Προσφέρετε snacks όπως φρούτα, φρέσκους χυμούς, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, παστέλι ή στικς λαχανικών με σος γιαουρτιού.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά ακολουθώντας ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.
  • Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην παρασκευή του φαγητού ανάλογα με την ηλικία τους.
  • Σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση για να αποφύγετε τη διάσπαση της προσοχής των παιδιών.

Πώς θα ξέρουμε ότι η διατροφή των παιδιών είναι πλήρης;

  • Για να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε ένα γεύμα, σκεφτείτε ότι το πιάτο τους χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και κάθε μέρος του πιάτου θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από τις παρακάτω ομάδες.
  • Δημητριακά. Τροφές από σιτάρι, ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία.
  • Λαχανικά. Διαλέγετε ποικιλία λαχανικών μέσα στην εβδομάδα με διάφορα χρώματα. Πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά θα δώσουν στο παιδί μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
  • Φρούτα. Προτιμήστε τα φρούτα που συμβάλουν περισσότερο στον κορεσμό των παιδιών σε σύγκριση με τους χυμούς. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη μπορούν να αποτελέσουν μια πρακτική λύση ως snack αφού είναι εύκολα στη μεταφορά τους.
  • Πρωτεΐνη. Επιλέγετε πηγές άπαχης πρωτεΐνης δίνοντας έμφαση στο ψάρι, τα όσπρια, τα πουλερικά και λιγότερο στο κόκκινο κρέας.
    Επιπρόσθετα μην ξεχνάτε να δίνετε στο παιδί 2 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά επιλέγοντας γάλα, γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών.

Extra tips:

  • Αποφύγετε την προσθήκη άλατος στο μαγείρεμα σε μεγάλες ποσότητες και αποφύγετε αλμυρά έτοιμα τρόφιμα, όπως chips, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και αλλαντικά.
  • Διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα στα γεύματα των παιδιών όσο είναι δυνατόν.
  • Μειώστε τις ώρες που τα παιδιά βλέπουν τηλέοραση ή κάθονται μπροστά στον υπολογιστή.
  • Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα είτε οργανωμένα εμπλέκοντάς τα σε κάποιο σύλλογο, αλλά και μέσω του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

πηγή :https://www.mothersblog.gr/themata-diatrofis/story/56986/diatrofi-kai-paidi-diatrofikes-epiloges-gia-paidia-6-eos-12-eton

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ